Ellemann forudser krig uden dansk deltagelse

»Hvis der kommer en straffeaktion - og det er stadig et stort »hvis« - vil det formentlig være en meget begrænset amerikansk aktion med krydsermissiler. Der vil næppe komme større luftangreb. Og USAs allierede vil næppe blive anmodet om at deltage, blot om at støtte en straffeaktion,« skriver Uffe Ellemann Jensen i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Den tidligere Venstre-minister understreger, at USA helst vil undgå en militær aktion i Syrien, men at det kan blive nødvendigt at skride til handling, hvis de amerikanske efterretninger om, at præsident Bashar al-Assad stod bag det formodede kemiske angreb 21. august, holder stik.

»Hvis der foreligger rimeligt sikre indikationer af, at regimet står bag - hvad enten der er tale om en aktion, der er støttet af præsident Assad, eller en handling begået af en eller anden vanvittig general - er amerikanerne nødt til at give syrerne et smæk over fingrene,« skriver Uffe Ellemann Jensen.

»Vanskeligheden består så i at kalibrere dette smæk så omhyggeligt, at USA ikke drages yderligere ind i konflikten,« fortsætter han.

Det vil ifølge Uffe Ellemann Jensen også være i Kina og Ruslands interesse, selv om de to lande har sat sig imod en militær aktion og dermed blokeret for et FN-mandat til at intervenere Syrien. Hvis Barack Obama får succes med en kort straffeaktion uden at blive blandet for meget ind i den syriske borgerkrig, vil det formentlig ikke medføre en voldsom reaktion fra hverken Rusland eller Kina, vurderer Ellemann.

»Jeg tror, det vil afhænge helt af, hvilke beviser USA kan fremlægge for regimets ansvar. Hvis der er solide beviser - og hvis USA vælger en begrænset straffeaktion, der ikke rokker afgørende ved balancen i Syrien - vil der formentlig komme en forholdsvis afdæmpet reaktion. Og USAs interesse er netop - som Obama også har gjort det klart - ikke at vælte regimet,« lyder vurderingen fra den tidligere udenrigsminister.

Dagens Gossip