Ellemann stopper blåstempling af mindreåriges ægteskab

Skrevet af admin

27/01/2016

Mest læste i dag

Indenrigsminister Karen Ellemann (V) sætter en stopper for, at udenlandske ægteskaber med personer over 15 år automatisk anerkendes, som det hidtil har været praksis.

Grænsen skal være 18 år, mener ministeren.

- Vi skal have bremset udenlandske ægteskaber med mindreårige. Vi skal ikke have barnebrude i Danmark, fastslår ministeren over for Ritzau.

For nogle dage siden kom det frem, at flere asylcentre havde eksempler på, at voksne boede sammen med deres mindreårige ægtefæller på landets asylcentre.

- Jeg har fundet ud af, at praksis på området er, at man faktisk anerkender udenlandske ægteskaber, hvor en af ægtefællerne er mindreårig. Det er nærmest en automatpilot, siger Karen Ellemann.

- Og min holdning er, at ægteskab er noget, der indgås mellem voksne mennesker.

Karen Ellemann kan som social- og indenrigsminister ændre den vejledning, der er baggrunden for, at ægteskaber med personer ned til 15 år hidtil er blevet anerkendt, forklarer hun.

Hun siger, at det er historierne om barnebrude i asylcentre, der har gjort hende opmærksom på problemstillingen. Men i princippet er det alle og enhver, der i udlandet er blevet gift med en person mellem 15 og 18 år, der hidtil har kunnet få anerkendt ægteskabet.

- Det er fordi, det er den praksis, der har indfundet sig på området. Der er sager, hvor man godt kan få lov til at indgå ægteskab blandt mindreårige i Danmark også, konstaterer ministeren.

Der vil fortsat være mulighed for i særlige tilfælde at få godkendt et ægteskab med en person under 18 år, hvis for eksempel en 17-årig har barn med en person over 18. Men det skal ikke være hovedreglen.

- Myndighederne på området er nødt til at have en tilgang, hvor der skal noget særligt til, hvis et ægteskab med en så ung person skal anerkendes her i landet, siger Karen Ellemann.

/ritzau/