Elsdyr og vilde heste kan være på vej til Danmark

»Lossen og bjørnen er i stærk fremgang af sig selv. Jeg tror nærmest ikke, at der er nogen af de store dyrearter i Europa, der ikke er på vej frem,« siger Jens-Christian Svenning til DR Nyheder.

Han understreger dog, at det nok ikke bliver lossen eller bjørnen, man kan forvente at møde i de danske skove som det første. Til gengæld er vildsvinet allerede en hyppig grænseoverløber i Sønderjylland, mens elsdyret er på vej mod nord fra Østeuropa via Tyskland.

»Vildsvinet er her sådan set allerede, og det er kun fordi, at vi har ulovliggjort dem, at de ikke er officielle. Sådan reelt af nye dyr, der kommer af sig selv, er det nok elsdyrene, fordi de er på vej frem i Tyskland, og de er rigtig gode til at svømme og vandre,« siger Jens-Christian Svenning til DR Nyheder.

Han fortæller, at et elsdyr for nyligt blev set helt oppe ved Berlin.

Væksten i de med danske briller set »eksotiske« dyr skyldes, at man ikke skyder dyrene i så stort omfang som tidligere, og samtidig kan Europas store pattedyr leve i stort set al slags natur, lyder det fra professoren og henviser til, at bestanden af blandt andet kronhjorte, bævere, losser, vildsvin og bjørne vokser helt af sig selv.

»Vi pløkker dem ikke hele tiden i ligeså stort omfang som før i hvert fald. De fleste af de store dyr er meget generalistiske og har også god spredningsevne, ligesom vi har set med ulven,« siger han.

Danmark har allerede bison og vilde heste, som et led i et projekt, på et forvaltet område.

Dagens Gossip