Embedsmænd vil mindske fejl efter ministerfyringer

Skrevet af admin

12/01/2014

Mest læste i dag

Samarbejdet mellem ministre, embedsmænd og Folketinget trænger til at blive kulegravet efter rækken af politiske skandalesager. Det mener embedsmændenes egen organisation, Djøf, skriver Berlingske.

Embedsmænd i Udenrigsministeriet og Justitsministeriet skal i tjenstlig forhør, efter at både Christian Friis Bach (R) og Morten Bødskov (S) har måtte forlade deres ministerposter på grund af henholdsvis GGGI-sagen og Christiania-sagen.

Men det nytter ikke noget bare at fyre ministrene, lyder det fra Djøf. Det handler i stedet om at reducere fejlene fremover.

- Vi bliver jo ikke klogere at finde nogen skyldige og hænge dem op på en lygtepæl. Vi skal i stedet lære af sagerne og finde ud af, hvor der er problemer med rutiner, kulturer og samarbejdsmønstre mellem ministerier og Folketinget.

- Derfor vil det være en god idé at granske systemet, siger Djøf's administrerende direktør, Mogens Kring Rasmussen, til Berlingske.

Pernille Boye Koch, der er lektor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet og underviser i god forvaltningsskik, mener, at en undersøgelse vil være en rigtig god idé.

- Der er sket mange ændringer i den offentlige forvaltning i løbet af de seneste 5-10-20 år, men vi har meget lidt viden om, hvad der er sket, og hvordan det påvirker arbejdsgangene og kulturen i den offentlige forvaltning, siger hun til Berlingske.

- De seneste sager viser, at det vil give rigtig god mening at undersøge kulturen i centraladministrationen og diskutere hvilke værdier, der er og bør være fremherskende hos de embedsmænd, som tættest på ministeren, tilføjer hun.

Forslaget fra Djøf bliver mødt positivt fra flere sider af folketingssalen. Venstre kalder det "glimrende", mens De Radikale kalder det "rigtigt set".

/ritzau/