Embedsmænd vurderede kristen baggrund som en ulempe

Skrevet af admin

24/02/2014

Dagens topnyheder

Kristen baggrund var angiveligt medvirkende til, at embedsmænd vragede organisationen Kirkernes Integrations Tjeneste, KIT, da en pulje på 12 millioner kroner skulle fordeles.

Det skriver Politiken mandag.

Socialministeriet uddeler årligt op til 125 millioner kroner i lukkede puljer, hvor modtagerne håndplukkes af embedsmænd bag lukkede døre.

Normalt ved offentligheden ikke, hvorfor embedsmændene vælger udvalgte organisationer og ikke giver andre mulighed for at søge.

Men Politiken har fået aktindsigt i fordelingen af 12 millioner kroner til strategien "Civilsamfundet bygger bro", hvor visse af embedsmændenes overvejelser fremgår.

Af et internt notat fremgår det, at embedsmændene overvejede, om Kirkernes Integrations Tjeneste skulle have del i midlerne til strategien, der skal integrere nyankomne indvandrere og flygtninge i civilsamfundet.

Nogle af begrundelserne er streget ud, men det fremgår, at det blandt andet overvejes, om KIT kan omfatte "flygtninge og indvandrere, der har en anden religiøs baggrund end kristen".

KIT blev fravalgt og aldrig informeret om puljens eksistens, før pengene var fordelt til fem andre organisationer, herunder Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp.

De fem organisationer blev stillet pengene i udsigt, længe inden de havde afleveret en ansøgning.

- KIT ville bestemt gerne have søgt puljen og netop modtagelse af nyankomne flygtninge er et af vore specialer. Vi har arbejdet med kontaktfamilier til nyankomne FN-kvoteflygtninge de seneste otte år.

- Her skeler vi ikke til deres religiøse baggrund, men behandler alle lige, siger projektkonsulent Hans Henrik Lund, KIT.

Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti ser afvisningen af KIT som et godt eksempel på, at Socialministeriets praksis med lukkede puljer er kritisabel.

Socialminister Manu Sareen (R) ønsker ikke at udtale sig til Politiken, men ministeriet sendte søndag en skriftlig udtalelse fra kontoret for demokrati og integration:

- I den konkrete sag var der opstillet en række kriterier for udvælgelsen af relevante aktører, og det blev samlet set vurderet, at KIT ikke levede op til dem. KIT's kristne baggrund har altså ikke i sig selv været udslagsgivende for vurderingen.

/ritzau/