En bombe under dansk fodbold

- Det økonomiske grundlag forsvinder, siger han.

Både DBU og SKAT er gået ind i sagen om de skattefrie kørepenge til amatørspillere og flere fodboldklubber er nu, i kølvandet på Brønshøj-sagen, i fuld gang med at rydde op i de kreative løn-modeller, lyder det fra en ekspert:

- Vi har i marts holdt seks informationsmøder om reglerne. Der har vi haft besøg af rigtig mange klubber - og ikke bare fodboldklubber - og efterfølgende er det vores klare indtryk, at der er problemer flere steder, siger seniorskattekonsulent Henning Boye Hansen fra revisonsfirmaet BDO.

Han siger videre:

- Den enkelte klubs praksis bygger ofte på, hvad man hører fra naboklubberne. Det går jo ikke. Men SKAT har heller ikke været aktive på det her område i flere år, så derfor har det kunne køre, som det har gjort.

Henning Boye Hansen tilføjer, at de mange problemer mest skyldes manglende kendskab til de formelle regler, herunder for udformningen af kørselsbilag og kontrol med disse. Dog tilføjer han også, at han ikke er stødt på forhold som dem, der har været beskrevet i tilfældet Brønshøj Boldklub.

Hos 1. divisionsklubben mener man i dag, at sagen er en bombe under dansk, professionel fodbold:

- Jeg mener, at det er udbredt i dansk divisionsfodbold. Vi er ikke de eneste, der har gjort det her. Det er min helt klare opfattelse. Vi har talt med andre klubber om det, siger direktør Claus Wiingaard.

Du har viden om, at der er andre klubber, som nu har ændret deres praksis?

- Ja, og vi ved jo også, at der er sager i andre klubber.

Morgenavisen Jyllands-Posten kunne 20. marts fortælle, at ‘flere nuværende og tidligere ansatte i fodboldklubben Hobro IK (der ligesom Brønshøj Boldklub spiller i 1. division, red.) er blevet kontaktet af Skat, mistænkt for snyd.’

Hvad betyder den her sag for dansk divisionsfodbold?

- Det kan få store konsekvenser. Nu må vi se, hvad der sker. Det her har været en udbredt praksis mange steder, så nu forsvinder lidt af grundlaget for økonomien, siger Claus Wiingaard.

At klubber i især den næstbedste og tredjebedste række kan have svært ved at få økonomien til at hænge sammen, er FC Hjørring det seneste eksempel på. Mandag blev klubben tvangsnedrykket fra 1. division pga. dårlig økonomi. Og tidligere i denne sæson er FC Fyn, også fra 1. division, gået konkurs.

Hvilke andre klubber har gjort som jer?

- Det vil jeg ikke gå ind i. Men vi ved, at det er meget udbredt, siger Claus Wiingaard.

Han konstaterer, at DBUs bøde på 200.000 kr. og de fratrukne seks point samt den verserende skattesag har ramt klubben hårdt. Spillerne er voldsomt påvirkede af tumulten.

Klubben har siden sagen kom frem tabt de fleste kampe. Samtidig betyder de fratrukne seks point, at klubben nu ligger i bunden af rækken. Ender klubben her, vil det betyde færre tv-penge i næste sæson, påpeger direktøren.

- Derfor er det ikke kun en bøde på 200.000 kr. Det er nærmere 400.000 kr., og det er rigtig mange penge for os, siger Claus Wiingaard.

Skatteekspert Henning Boye Hansen opfordrer nu til en ‘frit lejde-ordning fra SKAT, så der kan blive ryddet op i klubberne over hele landet.

- Det mener vi også er i SKATs interesse, siger han.

SKAT ønsker hverken at be- eller afkræfte, om man har været på kontrolbesøg i Brønshøj Boldklub i henholdsvis 2005 og 2008, som Brønshøjs topfolk siger. Og SKAT har ingen kommentarer til den aktuelle undersøgelse af Brønshøj Boldklub.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip