Én dræbt under anholdelse af vrede landmænd i Oregon

Skrevet af admin

27/01/2016

Dagens topnyheder

Siden begyndelsen af januar har et ukendt antal bevæbnede landmænd belejret et besøgscenter og en række kontorer tilhørende det statslige naturreservat Malheur Wildlife Refuge i delstaten Oregon i protest mod den amerikanske regering.

Men tirsdag sluttede protesten på fatal vis, da forbundskriminalpolitiet FBI ville anholde gruppens leder, 40-årige Ammon Bundy.

Én person blev dræbt og en anden såret under et skyderi i forbindelse med anholdelsen på en motorvej ikke langt fra det belejrede besøgscenter. Det oplyser FBI onsdag ifølge Reuters.

Otte personer er siden blevet varetægtsfængslet, herunder Ammon Bundy.

Ifølge Al Jazeera er den dræbte landmanden Lavoy Finicum, som er gruppens næstkommanderende. Dette er ikke bekræftet fra officielt hold.

Protesten begyndte 2. januar, da op mod 100 vrede landmænd med våben og dåsemad belejrede en række offentlige bygninger i naturreservatet i det vestlige USA.

De kalder sig selv "Borgere for forfatningsmæssig frihed", og de synes, at Det Hvide Hus har alt for meget at skulle have sagt.

- Regeringen overtager vores jord og vores ressourcer. De sender folk ud i fattigdom, lød forklaringen den gang fra lederen af protestbevægelsen, Ammon Bundy.

Det var en dom over to landmænd, der angiveligt fik bægeret til at flyde over.

Den 73-årige Dwight Hammond og hans søn 46-årige Steven blev idømt fem års fængsel for brandstiftelse.

De startede - ifølge eget udsagn - en kontrolleret brand på deres grund for at øge frugtbarheden af jorden. Men flammerne bredte sig, og branden endte med at konsumere 56 hektar af offentlig grund.

Men fem års fængsel er alt for meget, mener protestgruppen, der kræver de to løsladt fra fængslet.

Sagen udspringer af den årtier lange konflikt om regeringens kontrol over millioner af tønder land i den vestlige del af USA, og den selvudråbte bevæbnede milits har gennemført flere aktioner mod myndighederne.

/ritzau/