En eftermiddag i inferno

- Sådan! Det er den slags cykling, jeg kan lide, kom det med et saligt smil, da Omega Pharma Quick-Steps manager, Patrick Lefevre, trykkede hånd med Brian Holm.

Med vanlig sans for billedsprog kategoriserede Holm 13. etape som ’en flodbølge.

Ikke helt forkert. For det tsunami-ræs, der skyllede igennem Tour-feltet på en flad og uskyldigt udseende etape, var komplet uforudsigeligt. Rå opportunisme og iskold kløgt. Og det genåbnede et Tour de France, som ellers var ved at ligne dødt løb på den ufede måde.

- Vi havde aftalt med Belkin allerede om morgenstunden på hotellet, at vi ville køre sammen med dem, afslører Holm, inden han rækker ind i sportsdirektørbilen og henter et stykke papir med tallet ’Km 117.

Det var tidspunktet. Midt i det franske kornkammer. Åbne vidder og masser af sidevind. Den slags terræn, der er perfekt til snigløb og taktisk kup. Med mulighed for at skabe ravage og splittelse uden et bjerg i miles omkreds.

Flodbølgen

Første prominente offer var den tyske gigantsprinter Marcel Kittel. Facit: En bekymring mindre for Mark Cavendish. Næste offer for Quick-Step rullemaskinen var mere tricky, da Team MoviStar-kaptajn Alejandro Valverde blev ramt af en punktering.

- På det tidspunkt var flodbølgen i gang. Den kunne ikke rulles tilbage, erklærer Holm.

Som en mand overbord blev Valverde efterladt af et felt, der kørte som i en blodrus med Quick-Step og Belkins tungeste tonsere til at lægge et kvælende tryk i et forsøg på at sprænge feltet yderligere og sætte Team Sky kniven for struben.

- Vi undrede os over, at Team Saxo-Tinkoff ikke ville være med, erkender Holm.

Demonstrativ

Team Saxo-Tinkoffs ubeslutsomhed var næsten demonstrativ. Først da det stod klart, at Valverde var fortabt i mælkesyrens malstrøm, kom angrebet fra Riis-tropperne med en næsten lamslående effekt. Med Chris Froome og den gule trøje i sigtekornet.

Det var en af de store dage i nyere Tour de France historie. For Chris Froome var det tydeligvis et chok at skulle notere sig et uventet tidstab. Allerede inden Mont Ventoux-etapen i morgen.

- Vi har set det her før. Team Saxo-Tinkoff og Contador er i stand til at rejse sig og slå igen, konstaterede Froome på pressekonferencen efter at være rullet i mål med et minus på 1,09 min. til sin spanske rival.

Bitter pille

- Det er en bitter pille at sluge, selv om det så ’kun blev godt et minut. Jeg fører selvfølgelig stadig komfortabelt (med 2,45 min. til Contador, red.), men det har var en påmindelse om, at løbet ikke er afgjort endnu, og at vi skal være på tæerne, lød det fra manden i gult.

Team Skys ellers så usårlige overskudshold er slet ikke i samme forfatning, som da Bradley Wiggins blev ført til Paris i gult sidste år. Også i går måtte Richie Porte slippe på et tidspunkt, hvor der var hårdt brug for den tempostærke tasmaner. Og med både Boasson Hagen samt Vasil Kiryienka ude af løbet, nyder Froome ikke nogen bombesikker beskyttelse. Savnet af Michael Rogers, som nu kører for Team Saxo-Tinkoff, blev udstillet.

- Michael Rogers er en stor taktiker, og vi lod os fange. Han kørte for os sidste år, men vi må være bedre til at positionere os fra nu af, advarer Team Skys manager, Dave Brailsford.

Dagens Gossip