En halv million kameraer kigger med i din hverdag

400.000 kameraer i butikker, virksomheder og på offentlige bygninger. 100.000 kameraer i private hjem. Så mange digitale øjne kigger med, når du bevæger dig ud i det offentlige rum. Det skriver Berlingske.

Tallene kommer fra foreningen Sikkerhedsbranchen, der baserer dem på salgstal fra detailbranchen og distributører af overvågningskameraer herhjemme. Her vækker tallene bekymring.

»Tallene blandt privatpersoner er overraskende. De er højere, end vi regnede med. Det har taget fusen på os, at det er blevet så stort de seneste to-tre år. Men det bekymrer også. Der har været flere sager, hvor det offentlige er kommet i klemme med ulovlig videoovervågning. Når velorganiserede enheder med jurister ikke kan følge lovgivning, så er vi bekymrede for, om private kan hitte ud af den,« siger Kasper Skov-Mikkelsen, direktør i Sikkerhedsbranchen.

Problemet med de ulovlige optagelser kan opstå, når private og offentlige instanser filmer mere, end de må, eksempelvis offentlige gader, veje og områder. Det kan være i strid med loven om TV-overvågning. Optagelserne kan også komme i karambolage med persondataloven, der blandt andet siger, at optagelserne som udgangspunkt ikke må opbevares i mere end 30 dage.

»Det er for ureguleret. Den positive stemning, der er ved TV-overvågning, forsvinder, og der kommer en modreaktion, når vi sætter kameraer op alle mulige steder,« tilføjer Kasper Skov-Mikkelsen.

Chefkonsulent Lena Andersen i Datatilsynet forklarer, at man har oplevet problemer med videoovervågning.

»Vi har i foråret været ude ved kommuner, boligforeninger og taxaselskaber, hvor vi flere steder har set, at der var problemer med videoovervågningen. Derfor vil vi til efteråret igen tage ud og tage et kig på kommunerne,« siger hun.

Lena Andersen vil imidlertid ikke kommentere på, om det offentliges problemer med videoovervågning betyder, at private har svært ved at gennemskue lovgivningen.

Et af de løsningsforslag, som Sikkerhedsbranchen foreslår, er en certificering. Det betyder i praksis, at de overvågningsanlæg, der sættes op, skal monteres af en autoriseret person, så det foregår korrekt.

Det er ikke et forslag, som formand for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), er afvisende overfor.

»Jeg kunne godt være positiv over for en certificeringsordning, men det skal selvfølgelig undersøges grundigt. Jeg kan godt se, at der er behov for, at vi får styr på de mange kameraer, så det vil jeg være villig til at overveje. Det kan også være, der findes andre løsninger. Jeg tror, at kameraerne er kommet for at blive. Men det skal foregå under ordentlige vilkår,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun skal dog ikke regne med opbakning fra retsordfører i de Konservative, Tom Behnke (K).

»Ansvaret skal tilbage til borgeren. Det er den person, der har fået kameraet installeret, der står med ansvaret. Man skal følge de spilleregler, der er, ellers er det strafbart. Loven er ikke svær at tolke og kan ikke være mere tydelig, end den allerede er,« siger Tom Behnke til Berlingske.

Ifølge Sikkerhedsbranchen sælges der i Danmark årligt over 50.000 overvågningskameraer. På Datatilsynets hjemmeside kan man finde vejledning til reglerne for overvågning. Både som kommune, erhvervsdrivende og privat.

Dagens Gossip