En humanitær arbejder er ikke længere fredet

Ordene kommer fra Dan Fredslund Schøler, der i fredags satte fødderne på dansk jord efter ni måneder i Afghanistan for Læger uden Grænser. Han er logistiker, så arbejdsopgaverne talte alt fra sikring af vand og elektricitet på hospitalet, organisationen driver i Khost cirka 30 kilometer fra grænsen til Pakistan, til sikkerhed.

»Vi er et ’blødt mål, eftersom vores vagter blot står med en lommelygte. Vi bruger ikke våben. Vi er udsatte hele vejen rundt,« siger Dan Fredslund Schøler.

For knap et par måneder siden blev Røde Kors angrebet i byen Jalalabad, der ligger i den østlige del af Afghanistan. En vagtmand mistede livet i den forbindelse. Angrebet gav Dan Fredslund Schøler og Læger uden Grænser meget at tænke over.

»I første omgang dukkede der spørgsmål op: Hvem stod bag? Hvad skal vi gøre? Kommer de også hos os?« siger han og uddyber:

»Man ved ikke, hvad der kommer. Var det en enlig svale, eller vil de gå efter humanitære arbejdere over hele Afghanistan. Og det ved vi i princippet stadig ikke, eftersom vi ikke ved, hvem der stod bag angrebet.«

I kølvandet på angrebet har organisationen overvejet at skærpe sikkerheden ved for eksempel at etablere en sluse på hospitalet i Khost. Den ville ifølge Dan Fredslund Schøler gøre det lettere at stoppe en uønsket person i at komme videre.

»Det er en løsning, der er på tale. Det var den ikke før angrebet,« siger han.

Selv om Læger uden Grænser har et godt samarbejde med soldaterne, er det udelukket at placere dem rundt om hospitalet.

»Da det som regel er dem, der er mål, ønsker vi ikke at have flere af dem til at stå uden for døren,« siger Dan Fredslund Schøler.

Jesper Jørgensen, formand for Læger uden Grænser, understreger, at sikkerheden i Afghanistan er »ekstremt dårlig«.

»Jo længere væk man kommer fra byerne, desto mere usikkert bliver det at bevæge sig rundt. Vi kan ikke bevæge os frit rundt, som vi kunne engang. Det kræver meget større forberedelse og dialog med forskellige parter for at sikre en eller anden form for garanti for, at vi ikke bliver ramt, før vi kan bevæge os ud,« siger han.

Selvom Røde Kors har lukket flere af sine afdelinger efter angrebet i maj, går Læger uden Grænser den modsatte vej.

»Vi tager angrebet meget alvorligt, men det får os ikke til at tage initiativer, der på nogen måde mindsker vores aktiviteter i Afghanistan. Tværtimod. Faktisk ser vi på, om vi kan udvide vores indsats,« siger Jesper Jørgensen.

Dan Fredslund Schøler har flere gange været udsendt til Afghanistan, men der kommer til at gå tid, før han vender tilbage.

»Jeg vil et sted hen, hvor jeg kan bevæge mig mere frit. Det bliver ensformigt at se de samme 16 mennesker i ni måneder,« siger han og tilføjer:

»Jeg har set Khost fem gange. Det har været, når jeg har bevæget mig fra hospitalet til Kabul på forlænget weekend. Det er alt for farligt bare at gå ned i byen,« siger han.

Dagens Gossip