En kamp på ord uden indhold på Christiansborg

Det erkender flere af aktørerne i debatten, der mest af alt betegner den travle dag på Christiansborg som et stilstudie i, hvordan man lærer at forsvare sig og sætte et kontraangreb ind på sin politiske modpart.

»Det er tydeligt, at det mere handler om at få en dolk ind et eller andet sted eller at få klædt nogen af, end det egentlig handler om at blive klogere på, hvad de andre mener,« sagde Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), og Socialdemokraternes ditto, Magnus Heunicke (S), havde brugt deres tid på Folketingets talerstol.

»Jeg tror ikke, der er ret mange, der får ret meget ud af høre på den her debat. Det er jo det, vi tit ser, når Socialdemokratiet og Venstre er oppe mod hinanden. Den ene maler det hele rosenrødt, mens den anden siger, at det hele er noget møg, og det skifter sådan lidt efter, hvem der er i regering,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V), havde taget plads ved siden af Ellen Trane Nørby og partiformand, Lars Løkke Rasmussen (V), og var i de to første timer vidne - og medvirkende til - at emner som nulvækst og aktivering af ledige, der reelt ikke er til rådighed for arbejdsmarkedet, blev vendt, da Trane Nørby og Magnus Heunicke var på talerstolen.

»Det er jo en yndet sport blandt politikere at sige, at man ikke har fået svar på sine spørgsmål, og jeg tror nok, det er mere præcist at sige, at man ikke har fået det svar, som man håbede på at få,« sagde Kristian Jensen i en debatpause.

De første to timer af åbningsdebatten blev en kamp på ord mellem Socialdemokraterne og Venstre, hvor sidstnævnte afkrævede Magnus Heunicke et svar på, hvordan han ville gøre det mere attraktivt for ledige at tage et arbejde, mens Socialdemokraterne igen afkrævede Ellen Trane Nørby svar på, hvordan - og om - Venstre vil holde en nulvækst i det offentlige. Fælles for svarene var, at de var et angreb på den anden part.

»De er et udtryk for, at man egentlig ikke diskuterer det, det handler om. Men det har Socialdemokraterne jo ingen interesse i. De har et ønske om at hænge Venstre ud, og så får Venstre en sludder for en sladder, når partiet kommer med en modspørgsmål, så jeg tror ikke, at der er ret mange, der er blevet meget klogere,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

SFs politiske ordfører, Jonas Dahl (SF), havde ikke mistet håbet om at blive klogere på, hvad de andre partier mener, efter de to første timers stikken til hinanden.

»Jeg håber da, at vi kommer fremad. Der er cirka ti timer foran os, og jeg glæder mig da til at komme videre,« sagde Jonas Dahl.

Dagens Gossip