En ‘mærkelig form for humor’ kan være et tidligt tegn på demens

Mange ved formentlig, at det at glemme ting, ord, personer og begivenheder kan være et tegn på demens.

Men nu viser ny og overraskende forskning, at der forud for en egentlig demenssygdom er et andet tegn. Mærkelig humor. Det skriver Daily Mail

En gruppe forskere fra University College London undersøgte 48 demenspatienter og bad deres venner og familie vurdere, hvilken form for komedieunderholdning de demensramte fandt mest underholdende. Det gjaldt både “slapstick”-comedy - eller falden på halen-komik - som Mr. Bean, satire og absurd komik som Monty Python.

Det viste sig, at mange af patienterne havde udviklet en mørk form for humor forud for diagnosen. For eksempel grinte de ad tragiske begivenheder både i nyhederne og i deres personlige liv. De foretrak også i højere grad “gliden i bananskræls-komik” frem for satire, hvis man sammenlignede med andre mennesker i samme aldersgruppe.

- Det var mærkbare forandringer. Fuldstændig upassende humor, der gik et godt stykke ud over selv smagløs humor. For eksempel grinede en mand, da hans kone slemt skoldede sig selv, siger Dr. Camilla Clark, der ledte forskningsstudiet.

Kan spores ni år før diagnose
De demensramtes familier og venner blev bedt om at udfylde et spørgeskema. Her spurgte forskerne, om de havde oplevet en ændring i patienternes humormæssige præferencer i løbet af de seneste 15 år - altså et godt stykke tid før diagnosen blev stillet.

Næsten alle svarede, at de i bakspejlet kunne se, at der havde været et mærkbart skift i patienternes humoristiske sans ni år før, de var blevet diagnosticeret med demens.

- Fordi humoristisk sans definerer os og bliver brugt til at etablere forhold med folk omkring os, kan forandringer i, hvad vi synes er sjovt, have en langt større påvirkning end blot det at vælge et nyt favorit tv-show. Vi har understreget behovet for at ændre synet på, at demens kun handler om hukommelsestab, siger Dr. Camilla Clark.

Læs også: Transkønnet ‘springer ud’ for sin demente mor hundredevis af gange - og reaktionen er altid den samme

Den type demens, forskerne undersøgte, var såkaldt frontallapsdemens. Det er den mindst udbredte form for demens, hvor hjernens frontallapper bliver skadet og skrumper.

Hjerneskaden medfører ændringer i personlighed, opførsel og problemer med sprog. Sygdommen er den mest almindelige form for demens blandt patienter under 55 år.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip