En million børn dør i løbet af det første døgn

Det viser State of the World’s Mothers Report 2013, som Red Barnet offentliggør tirsdag. Rapporten sammenligner 176 lande på områder som dødelighed, økonomi og uddannelse.

»Børnedødeligheden generelt er faldet markant de seneste 20 år, men rapporten viser, at vi mangler at gøre en kæmpeindsats for at hjælpe børn til at overleve den første dag og den første uge af deres liv. Det er der, børnene er allermest sårbare - og der, det er allervigtigst, at både de og deres mødre får den rigtige hjælp,« siger Anita Bay Bundegaard, der er formand for Red Barnet.

Hun peger på, at de hyppigste dødsårsager er fødselskomplikationer, for tidlig fødsel og infektioner. Derudover er mødrenes dårlige helbred, undervægt og manglende adgang til kvalificeret sundhedshjælp med til at sende børnedødeligheden i vejret.

»Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi skal se til, at mødre knap får lov til at holde deres nyfødte babyer i armene, før de dør fra dem. Af banale sygdomme og komplikationer, som vi kunne undgå med midler, der koster så lidt. Det kan vi som verdenssamfund ikke være bekendt,« siger Anita Bay Bundegaard.

Red Barnet opfordrer verdens ledere til at styrke sundhedssystemerne, så mødre kan få bedre adgang til uddannede fødselshjælpere, sikre adgangen til medicin og redskaber, der kan reducere infektioner, vejrtrækningsproblemer og dermed dødeligheden blandt nyfødte markant.

Danmark indtager en sjetteplads på Red Barnets liste over, hvor det er mest sikkert at blive født og være mor. Finland er duks, mens Den Demokratiske Republik Congo indtager listens sidsteplads.

»Danmark bør ligge helt i top. Forskellen er ikke ret stor mellem de lande, der ligger helt i top,« siger Anita Bay Bundegaard og uddyber:

»Vi ser, både i de vestlige lande og udviklingslandene, at økonomisk krise og økonomisk ulighed giver større børnedødelighed. Så vi skal holde et vågent øje med, at Danmark ikke kommer længere ned på listen,« siger hun.

Dagens Gossip