En million EU-borgere vil have retten til liv

Over en million EU-borgere har sat deres underskrift på en formel opfordring til EU-Kommissionen om at komme med et lovforslag, som skal beskytte retten til liv.

Kommissionen kvitterer mandag for, at kampagnen ved navn One of Us (en af os, red.) selv mener at have opfyldt de formelle krav under det et år gamle europæiske borgerinitiativ.

For at blive godkendt skal de over en million underskrifter opfylde en række krav, blandt andet om at der skal være et minimum af underskrivere fra hver af mindst syv EU-lande.

Hvis One of Us har overholdt reglerne, vil kampagnen bede EU-Kommissionen om at fremsætte forslag om, at det skal gøres forbudt at bruge EU-penge på aktiviteter, som forudsætter ødelæggelsen af menneskefostre.

Initiativtagerne siger selv på deres hjemmeside, at det især vil være relevant inden for forskning, udviklingsbistand og sundhedsområdet.

De siger, at målet er at "fremme beskyttelsen af menneskeligt liv fra befrugtningsøjeblikket i Europa".

De håber også, at kampagnen vil få skabt en ny såkaldt "Pro Life" bevægelse i Europa. Bevægelsen har i mange år været en vigtig politisk faktor i USA, hvor den har fodfæste på den kristne højrefløj.

Ifølge den aktuelle opgørelse på borgerinitiativets hjemmeside, www.oneofus.eu, er der foreløbig indsamlet 1.048.034 underskrifter fra samtlige EU-lande.

I Østrig, Tyskland, Spanien, Ungarn, Italien, Litauen, Holland, Polen, Rumænien og Slovakiet er antallet over den krævede tærskel.

I Danmark er foreløbig indsamlet 5094 underskrifter, hvilket er lidt over halvdelen af det, der skal til.

Det er ikke givet, at initiativet faktisk bliver til et lovforslag. Men EU-Kommissionens næstformand Maros Sefcovic, der har ansvar for borgerinitiativer, kvitterer mandag for underskrifterne.

- Selv om underskrifterne stadig mangler at blive godkendt, vil jeg gerne lykønske folkene bag med denne store bedrift, siger Sefcovic og hylder det nye EU-instrument som et bidrag til "ægte tværeuropæisk debat om emner, der optager borgerne".

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip