En million sultende børn har akut brug for hjælp i Afrika

Skrevet af admin

17/02/2016

Dagens topnyheder

To års tørke og den kraftigste udgave af vejrfænomenet El Niño i et halvt århundrede betyder, at næsten en million børn i det østlige og sydlige Afrika lider af, hvad FN betegner som "alvorlig, akut underernæring".

Det oplyser FN's børneorganisation, Unicef.

"Alvorlig, akut underernæring" defineres som ekstrem sult, der har ført til en meget lav vægt i forhold til højde, tydelig afmagring og væskeophobning.

- El Niño-fænomenet vil aftage, men prisen for børnene - hvoraf mange allerede levede fra hånden til munden - vil kunne mærkes i adskillige år, siger Leila Gharagozloo-Pakkala, regional chef for Unicef.

Unicef håber nu at kunne indsamle 87 millioner dollar til Etiopien, 26 millioner dollar til Angola og 15 millioner dollar til Somalia.

- Regeringer svarer med de ressourcer, de har til rådighed, men dette er en situation uden fortilfælde. Børns overlevelse er afhængig af, at der bliver gjort noget i dag, understreger Leila Gharagozloo-Pakkala.

Børn i de berørte områder mangler både mad og vand. Imens stiger priserne, og familier tvinges til at sælge deres ejendele for at få råd til et måltid. I Malawi er prisen på majs eksempelvis 73 procent højere end normalt.

Ifølge Unicef Norges generalsekretær, Bernt G. Apeland, er antallet af sultende børn i området fordoblet på kort tid.

- Vi står på randen af en katastrofe. Antallet af tilfælde af alvorlig, akut underernæring er steget med 100 procent siden december, siger han til nyhedsbureauet NTB.

Lesotho, Zimbabwe og det meste af Sydafrika har slået tørkealarm, og i Etiopien ventes 18 millioner at få brug for hjælp til at skaffe mad. Det tal var sidste år ti millioner i landet med knap 100 millioner indbyggere.

/ritzau/AFP