En ny dag truer i Egypten

Blandt de ting, der ventes at komme på bordet, er et forslag fra den midlertidige premierminister Hazem el-Bedlawi om at opløse og forbyde Det Muslimske Broderskab, som er den afsatte og fængslede præsident Mohamed Morsis magtbase.

Ifølge Reuters er den midlertidige præsident, Adly Mansour, dog ikke tilhænger af at forbyde broderskabet, der strækker sig helt tilbage til 1928.

Under grundlæggeren af det moderne Egypten, general Gamal Abdel Nasser, blev broderskabet også forbudt i 1954, fordi det krævede Egypten omdannet til en sharia-stat. Samme år blev Nasser forsøgt snigmyrdet af et medlem af broderskabet, hvilket medførte henrettelser af flere medlemmer og masseanholdelser.

I dag er Egyptens Muslimske Broderskab registreret som en velgørenhedsorganisation.

Broderskabet har stået bag de seneste dages protestmarcher i Cairo, Alexandria og andre byer efter onsdagens blodige rydning at to teltlejre, som broderskabet havde etableret i Cairo.

Lørdag stormede sikkerhedsstyrker i en sky af tåregas al-Fatah moskéen ved den centrale Ramsesplads i Cairo, hvor Morsi-tilhængere havde søgt tilflugt og barrikaderet sig efter fredagens kampe på pladsen.

Forinden havde sikkerhedsstyrker udkæmpet en længere ildkamp mod bevæbnede mænd, der skød fra moskéens kuppel og fra toppen af minareten.

Myndighederne oplyser ifølge Al-Jazeera, at 250 mennesker blev anholdt i moskéen og taget med til afhøring mistænkt for deltagelse i mord, mordforsøg og i det, myndighederne betegner som »terrorisme«.

Intet tyder på, at regeringen vil slække på den hårde linje over for Morsis tilhængere eller over for Det Muslimske Broderskab, og omvendt har broderskabet varslet demonstrationer frem til midten af næste uge.

De internationale reaktioner over blodbadet i Egypten strækker sig fra støtte i de rige Golf-stater til fordømmelse og kritik i blandt andet USA, der har aflyst en planlagt fælles militærøvelse.

AFP skriver desuden, at EU vil overveje unionens forbindelser med Egypten i de kommende dage. De 28 medlemslande vil ifølge en erklæring fra Europarådets præsident, Herman Van Rompuy, og præsidenten for Europa-Kommissionen, José manuel Barroso, opfordre begge sider til at vise mådehold for at undgå yderligere eskalering.

For at nå det, »vil EU i de kommende dage overveje dets relationer til Egypten og iværksætte initiativer, der er egnet til at nå de mål,« hedder det i erklæringen, hvor Van Rompuy og Barsoso også fastslår:

»Kravet om demokrati og fundamental frihed fra den egyptiske befolkning kan ikke afvises og endnu mindre vaskes væk i blod.«

Demonstrationerne søndag ventes at starte i eftermiddagstimerne.

Dagens Gossip