En søndag i kampzonen

Simon Makienok Christoffersen er vokset op på samme vej som bryggeriet. Et stenkast fra den lokale grillbar.

Som i så mange andre småbyer har udviklingen uden for postnummeret skabt ændringer, og bryggeriet blev udkonkurreret af større ølhunde. Arbejdspladser lukker eller flytter, men værdierne fra et trængt Danmark består og videreføres af yngre generationer. Det snakker vi også om.

- Det har været en ret hurtig udvikling for mig. Fra at være talent og reserve for Henrik Toft i HB Køge til få år senere at være stamspiller i Brøndby IF. En af grundene til, at jeg ikke bliver revet med, er den jordbundenhed, som man finder på Sydsjælland og en by som Herlufmagle, siger Simon Makienok Christoffersen.

- Det er ikke et spørgsmål om jantelov eller at være en bonderøv. Det handler om at vide, hvad man kan og stå ved det.

En kamp uden for nummer

Den 22-årige og over to meter høje angriber kommer i centrum i dagens udgave af ’New Firm'. Som ham der skal score mod FC København og ligaens bedste forsvar i jagten på ikke bare håneret, men livsvigtige point for Brøndby i bestræbelserne på at overleve. Brøndby kæmper for overlevelse, FC København trækker fra som dansk fodbolds lokomotiv.

Simon Makienok forklarer, at tabellen måske ikke lyver, men den har ikke noget at skulle have sagt i dag.

- De derbies jeg har prøvet i det år, jeg har været i Brøndby har alle været i deres helt egen zone. Det er en kamp uden for nummer med en særlig intensitet. Man kan mærke det på folk, at der kommer noget elektricitet, efterhånden som kampen nærmer sig, og tankerne om vi bliver oppe eller ej tæller ikke. Det er bare en kamp, man vil vinde.

Med bopæl i Københavns indre by så kan han ikke gemme sig for kommentarer i bybilledet med sine let genkendelige to meter.

- Det hører med til fodbolden, at man bliver en form for offentlig person, og at folk på gaden siger ting akkurat højt nok til, at man kan høre dem. Det er nok også med det sydsjællandske at gøre. Folk kan sige, hvad de vil. Det rører mig ikke. Jeg kan jo ligesom heller ikke rigtigt gemme mig.

Styrken i højden

Højden, der er en basketball-spiller værdig, er Simon Makienok Christoffersens store styrke. Fysik kan forbedres og teknik kan trænes, men så mange centimeter i højden kan man kun vinde i det genetiske lotteri.

- Jeg kunne især mærke, i den halvsæson jeg spillede Superliga med HB Køge, at det gav noget selvtillid. Hvis spillet ikke fungerede eller jeg følte, at jeg faldt lidt ud af kampen, så kunne jeg altid fysisk arbejde mig ind i kampen. Vinde et par hovedstødsdueller og få fornemmelsen af at være med igen, siger han.

Vi snakker om en kamp mod FC Midtjylland, hvor hans hovedspil gav gæsternes Marc Møller og Kristian Bak en travl dag på kontoret. Bak omtalte efter kampen Makie-nok som et ’monster.

- I HB Køge var meget af det offensive spil lagt an på mig, og i en kamp som den mod FCM, hvor jeg scorede og ramte stolpen, fik jeg ligesom indtrykket af, at ’okay. Der er sgu noget her jeg kan, som de andre har svært ved at gøre noget ved’.

Bedst alene

Fysikken har indlysende også sine begrænsninger. Han er ikke typen, der skal ud at løbe om kap med tre mand. Det voldt ham også indledningsvis problemer at falde til spillemæssigt i Brøndby, hvor han fik Nicolai Agger som makker.

- Det var ikke helt let for mig at spille med to angribere. Jeg har altid ligget alene fremme og har det bedst på egen hånd, hvor jeg kan lure omkring straffesparkspletten. Med en makker skulle jeg ud og flakke lidt rundt i siderne, og det var ikke nemt.

Den slags overvejelser tæller også med i angriberens fremtidsovervejelser. Det mere end ligner, at der kan komme et bud på ham fra udlandet takket være de 12 ligamål.

- Hvis det sker, så bliver det før end forventet. Tilbage i HB Køge-tiden lagde jeg en karriereplan sammen med min agent. Næste skridt skulle være en større dansk klub - det har jeg fået opfyldt med Brøndby. Derefter en liga som den hollandske, belgiske eller måske tyske. Slutmålet og drømmedestinationen er England, forklarer han.

- Det var også en del af Brøndbys udmelding til mig. At de så transferperspektiver i mig, og derfor tilbød mig en lang kontrakt (fire år fra januar 2012, red.) for at kunne udvikle mig og stå godt i en transfersituation. Men jeg tror ikke det var en del af planen hos hverken mig eller Brøndby, at det kunne være allerede nu. Det er heller ikke noget, der fylder meget lige nu. Det er FCK-kampen og overlevelse, det handler om.

Dagens Gossip