En stor skuespiller er død: Maverick-stjerne blev 86 år

Skrevet af admin

20/07/2014

Dagens topnyheder

Den amerikanske skuespiller James Garner er død i en alder af 86 år, skriver det amerikanske medie TMZ. Han blev fundet død i sit hjem i Los Angeles lørdag aften.

James Garners stjernestatus skyldes især tv-serierne "Maverick" og "Rockford", hvor han op igennem 1960'erne og 1970'erne spillede henholdsvis spillefugl og privatdetektiv.

Men han har også lavet mange film og nævnes som en af de første amerikanske skuespillere, der fik stor succes både på tv-skærmen og på det store lærred.

I 2004 havde han stor succes med sin rolle i det romantiske drama "The Notebook" og var fire år forinden en af de aldrende astronauter i "Space Cowboys".

Før skuespillet tog fart, var James Scott Baumgarner, som han oprindeligt var døbt, soldat i den amerikanske hær. Han kæmpede i Korea-krigen, hvor han blev såret og dekoreret for sin indsats.

Efter krigen skaffede en ven ham ind i teatermiljøet på Broadway. Han tog kunstnernavnet James Garner og fortsatte med tv-roller, reklamespots og en kontrakt med selskabet Warner Brothers.

Garner debuterede på filmlærredet i 1956 og fik året efter rollen i "Maverick", hvor han spillede en hasardspiller. Serien kørte frem til 1960, da han sagde nej til at fortsætte på grund af uenighed om sin gage.

Op gennem 1960'erne gjorde han sig gældende i film som "Hjælp, jeg har to koner", "Du kan ikke købe min kærlighed", "Den store flugt" og "Sheriffen tør, hvor andre tøver".

I 1974 fik James Garner et stort comeback på tv som privatdetektiv i "Rockford". Serien fortsatte til 1980, og igen var det en strid om penge med hans arbejdsgiver, som fik Garner til at sige stop.

I årene efter var der lidt længere mellem rollerne for James Garner, men han havde blandt andet succes med filmen "Murphy, dit hjerte er i fare", som indbragte ham nomineringer til både en Oscar og en Golden Globe.

I 1994 dukkede skuespilleren op i en filmatisering af hit-serien "Maverick", hvor Mel Gibson havde overtaget hans gamle rolle, mens Garner selv spillede Mavericks far.

James Garner var gift med Lois Clarke i det, der er omtalt som et af Hollywoods mest stabile ægteskaber. Parret fejrede i 2006 guldbryllup. Ud over hustruen efterlader han sig to børn.

/ritzau/