En trodsig Tsipras raser mod EU og IMF

Skrevet af admin

16/06/2015

Mest læste i dag

Grækenland står i problemer til halsen af politiske årsager, siger den græske premierminister, Alexis Tsipras.

Under et møde med parlamentarikerne i sit venstreorienterede Syriza-parti buldrer han mod de internationale långivere, der vil "ydmyge" hans regering.

Långiverne, som er Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank (ECB) og EU, bliver ved med at kræve, at regeringen i Athen foretager yderligere nedskæringer, og det er politisk motiverede krav, mener Tsipras.

- Det mandat, vi har fået af det græske folk, er at afslutte sparepolitikken, siger han.

- For at opnå dette ønsker vi en aftale, der fordeler byrden lige, og som ikke rammer lønmodtagere og pensionister, tilføjer den græske regeringsleder.

Videre beskylder han ECB for at ønske at "kvæle" Grækenland økonomisk, da banken og EU modsætter sig gældslettelse.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP får IMF også en omgang af Tsipras.

- Tiden er kommet, hvor IMF's forslag skal vurderes ikke kun af os, men specielt af Europa. IMF har et kriminelt ansvar for dagens situation, siger han.

Grækenland og långiverne ligger i disse dage i forhandlinger om at frigive den sidste portion af det store kriselån til Grækenland, men långiverne vil have Grækenland til at love reformer og besparelser.

Samtidig skal Grækenland 30. juni betale 1,6 milliarder euro som afdrag på lån til IMF.

Reuters skriver, at lykkes det ikke for grækerne at få tilført flere penge, kan regeringen i Athen ikke betale afdraget til IMF, og så går staten bankerot - og må måske forlade eurozonen.

Syriza vandt parlamentsvalget i Grækenland tidligere i år på et program om at gøre op med kravene til besparelser og reformer, der er fulgt i halen på de store milliardlån, som de internationale långivere har givet Grækenland for at holde landet økonomisk i live.

/ritzau/Reuters