En uundgåelig, frisk start i Detroit

»På en mærkelig måde er det faktisk lidt en forløsning,« siger arbejdsløse Stephan Bobalik, selvom han står midt i Detroits enorme krise, som har betydet, at den engang stolte industriby sent onsdag aften måtte indgive en konkursbegæring.

Den amerikanske storbys sociale og økonomiske deroute har været ét langt frit fald siden 1970erne, hvor byens kæmpemæssige bilindustri begyndte at flytte arbejdspladser ud af landet. Det førte til en erosion af byens for længe siden blomstrende velstand, fordi udflytning af den mest kvalificerede arbejdskraft, fyringssedler i massevis og vigende skatteindtægter flugte med bilindustriens exit.

Resten er historie, og onsdag aften splintredes vasen altså mod gulvet i den største konkursbegæring USA nogensinde.

»Alle har vidst, at en konkurs har været uundgåelig, så mange ser nok på det på den måde, at det ikke kan blive meget værre nu,« tilføjer Stephan Bobalik.

Og slemt er det.

Hvis konkursbegæringen bliver godkendt, står byen i en yderst vanskelig situation, hvor hver en penny skal vendes for at tilbagebetale en ubestemt del af den omkring 18 milliarder dollar store gæld, byen har oparbejdet. Det kan dels ske ved at byen sælger ud af sine værdier for at rejse kapital, på en længere bane kan der blive tale om at skære i detroitborgernes pensioner.

»Mange folk er kede af, at det er kommet så langt, og endnu flere er vrede og frustrerede over, at de måske kan stå foran at miste store dele af deres pensioner,« siger Stephan Bobalik.

Manden med den vanskelige opgave at omstrukturere byens gæld er Kevyn Orr. Hans officielle titel er Emergency Manager, som vel bedst kan oversættes til brandslukker. Han blev udnævnt af den republikanske guvernør tilbage i marts, hvor forhåbningen var, at Orr kunne fremtrylle de samme mirakler, som da han i 2009 stod bag redningen af den dengang konkursramte Detroit-bilgigant Chrysler. Men denne gang ser opgaven endnu mere uoverskuelig ud.

Netop pensionerne i Detroit bliver et centralt stridspunkt. Fagforeningerne vil med næb og klør forsøge at holde på medlemmernes penge, og Kevyn Orr ser med al sandsynlighed depoterne som en måde at kunne afdrage på en gigantstor langsigtet og dyr gæld, men uanset hvad vil en reduktion af den i forvejen fattige befolknings pensioner sænke efterspørgsel i byen.

Også de offentlige ydelser er i spil som muligt indsatsområde for besparelser. Byen er notorisk kendt for at være i forfald, tårnhøje kriminalitetsrater og for et dårligt hospitalsvæsen.

»Jeg tror ganske enkelt ikke, at det kan blive meget værre,« siger Stephan Bobalik, som har svært ved at forestille sig forringelser i den offentlige service som en måde at finde penge på.

Han er nu alligevel optimist.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det bliver hårdt for rigtig mange, sikkert inklusiv mig selv. Men vi har haft problemerne her i så mange år, og vi har ikke kunne løse dem selv, men konkursen har været uundgåelig, og det er nok den eneste vej fremad, vi har,« siger han.

Stephan Bobalik har lige fået job. På mandag begynder han som fundraiser i symfonien i Detroit.

»Jeg selv, og rigtig mange andre, ser nok også på det som en uundgåelig, frisk start,« siger han.

Dagens Gossip