Ena Spottags jul: Kontrolfreak i køkkenet

Skrevet af admin

23/12/2015

Dagens topnyheder

Juleaften samles familien rundt om bordet, hvor den ene lækre juleret serveres efter den anden.

Skuespillerinden Ena Spottag fra "Badehotellet" går højt op i, at juleanden, flæskestegen og ris a la manden er lige, som den skal være. Juleaftensdag går hun derfor i sin karakter køkkenpigen Marthas fodspor, når hun hele dagen står og sveder over kødgryderne i familiens køkken.

- Det er mig, der står for maden. Næsten i hvert fald. Jeg har sneget mig mere og mere ind i det, og overtager det lidt efter lidt. Jeg er kontrolfreak, og jeg bliver sur, hvis maden ikke smager godt, siger hun.

Dansedarlingen, der vandt dette års Vild med dans, skal fejre jul med familien, og både hendes far og mor dukker op på trods af, at de gik fra hinanden for flere år siden. Skuespillerindens søster, moster, fætter og mormor dukker også op, og så går de traditionen tro rundt om juletræet hånd i hånd.

- Vi går lidt rundt om juletræet, men det er ikke så meget mere. Min mormor går ikke så godt, og det er svært at læse sangene, mens man går rundt om træet. Det er vist alle familiers problem. Så vi sidder også i sofaen og synger bagefter, indtil vi bliver hæse, siger Ena Spottag.

Den 30-årige skuespillerinde er helt vild med den søde juletid, og særligt den eventyrlige stemning falder lige i hendes smag.

- Jeg kan rigtig godt lide jul. Det bringer noget varme ind i en kold tid. Jeg kan rigtig godt lide traditionen med, at man inviterer træet indenfor og sætter lys på, fordi det er lysenes fest. Jeg synes, at det er ret smukt, at det handler om hjertevarme, siger hun og fortsætter:

- Jeg elsker også hele eventyrstemningen med nisser og engle. Sådan noget kan jeg virkeligt godt lide. Jo flere nisser des bedre.

Det er ikke kun juleaften, der er tid til hygge. Lillejuleaften har skuespillerinden og hendes søster en helt særlig tradition. De to søstre mødes hos deres mor, hvor de mæsker sig med risengrød, og ser Ronja Røverdatter.

- Så hygger vi os rigtig med tæpper og brænde i ovnen. Det er stilhed før stormen, siger hun.

Ena Spottag er snart aktuel som køkkenpigen Martha i den nye sæson af "Badehotellet", der har premiere den 28. december på TV2.

/ritzau/FOKUS