Enden på ekstrem fattigdom kan være inden for rækkevidde

I perioden 1990 til 2010 er der sket en halvering i antallet af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, hvilket vil sige for under 1,25 dollar eller knap ti danske kroner om dagen. Samtidig er børnedødeligheden siden 1990 faldet med 41 procent, hvilket betyder, at 14.000 færre børn dør hver dag, mens antallet af børn, der ikke går i skole, er halveret siden 2000.

»De gode resultater verden har set siden 2000 kommer ikke bag på os. Der har været rigtig gode fremskridt, og dem skal vi hele tiden huske på, for det viser, at når verdens lande sætter sig sammen og bliver enige om fælles mål, og når de rige lande giver bistand, gør det en forskel,« siger Julie Koch, sektionsleder i Red Barnet.

I den nye rapport, som offentliggøres tirsdag står der blandt andet, at »en ende på ekstrem fattigdom er inden for vores rækkevidde«, og på mødet i FNs generalforsamling er der da også særligt stort fokus på arbejdet med at definere de nye fattigdomsmål, som skal gå frem til 2030. Overordnet anbefaler »Getting to zero«-rapporten bekæmpelse af ulighed, bedre regeringsførelse og opskalering af programmer til bekæmpelse af fattigdom.

»Problemet i dag er, at samtidig med at vi har set store fremskridt, er uligheden øget, og netop derfor bør bekæmpelsen af ulighed være det vigtigste frem mod 2030. Selvom ni ud af ti børn i dag kommer i skole, er der stadig 120 millioner børn, som ikke fuldfører fjerde klasse,« siger Julie Koch, der peger på, at man har set de største fremskridt i lande som Indien og Kina, der med store befolkninger giver store udslag i statistikkerne, mens andre og ofte konfliktramte lande som Somalia halter langt bagefter.

Også udviklingsminister Christian Friis Bach (R) glæder sig over de store fremskridt.

»Det er rigtig fint, at vi nu endelig kan se, at vi også får bugt med noget af den mest ekstreme fattigdom. Nu er der millioner af børn, der overlever de første fem år, som ikke ville have overlevet for 20 år siden, og det er et utrolig glædeligt resultat,« siger han.

Christian Friis Bach er enig i Red Barnets planer om at gøre bekæmpelse af ulighed til det vigtigste indsatsområde frem mod 2030.

»Hvis ikke vi sikrer, at der både bliver vækst i verdens fattige lande, men også at væksten bliver fordelt, så får vi ikke bugt med den ekstreme fattigdom, og derfor er øget lighed i meget ulige og meget fattige lande en vigtig del af at kunne bekæmpe fattigdom, og derfor skal vi også have større lighed med som et af de mål, vi sætter os for 2030,« siger han.

Christian Friis Bach mener, at det er afgørende, at fred og sikkerhed kommer med i fremtidens udviklingsmål.

»Der hvor den ekstreme fattigdom virkelig bider sig fast er jo i verdens skrøbelige lande, der er ramt af krig og konflikt, så hvis vi ikke får fred og sikkerhed med i fremtidens udviklingsmål, så når vi ikke at bekæmpe den ekstreme fattigdom. Den historiske vision, vi gerne skulle sætte os om at komme af med den ekstreme fattigdom, afhænger af, om vi kan få skabt fred og sikkerhed i lande som Somalia, Sydsudan, Syrien og Afghanistan, tilføjer han.

Følger regeringerne rapportens anbefalinger kan blandt andet børnedødeligheden nedbringes til 20 børn per 1.000 fødsler og derved redde seks millioner liv om året inden 2030, mens andelen af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, vil være mindre end tre procent på verdensplan.

Dagens Gossip