Endnu en bombe fra Snowden: NSA ved hvad du laver på nettet

Nye dokumenter fra Snowden viser, at den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA er i stand til at indsamle oplysninger om »stort set alt, hvad en typisk internetbruger foretager sig på nettet«, som det hedder i et af papirerne.

Snowden siger til The Guardian, at han fra sit skrivebord kunne udføre omfattende overvågning af hvem som helst uden nogen anden information om vedkommende end en e-mailadresse, og en analytiker behøver hverken at bede om tilladelse af en dommer eller chefer i NSA for at udføre overvågningen.

NSA afviser Snowdens påstande, samtidig med at nøglepersoner i det amerikanske justitsministerium, NSA og andre står foran en høring i den amerikanske kongres om aflytningsprogrammet.

Det seneste læk om det såkaldte XKeyscore-system er givet i form af undervisningsmateriale i at bruge systemet.

Dokumentet beskriver med stor præcision, hvordan analytikere nemt kan tilgå blandt andet indholdet af internetbrugeres e-mails, browserhistorik og chatbeskeder på sociale medier som eksempelvis Facebook.

Det er også muligt for overvågerne at tilgå metadata af de samme informationer. Metadata kan være alt lige fra afsendere på e-mails, tidspunkter for kommunikationen, brugerens lokalitet på det givne tidspunkt og meget mere.

XKeyscore fungerer som et samlepunkt mellem en række databaser, som modtager omfattende oplysninger om internetbrugernes færden. Alle informationerne bliver kørt sammen i en database, som også indeholder metadata.

Det er denne database, som NSA kan lave udtræk af.

I papirerne fremgår det, at systemet indsamler så megen data, at indholdet af internetchats, e-mails og lignende kun kan opbevares i tre til fem dage, mens metadata bliver i NSAs database i omkring en måned. Dataindsamlingen på nogle hjemmesider ligger på over tyve terabytes, og det tal er så højt, at man kun har plads til at opbevare informationerne i et døgn.

Rent lavpraktisk behøver analytikerne ikke andre oplysninger om en bruger end et navn, et telefonnummer, IP-adresse eller sprogindstillinger for at kigge folk over skuldrene.

I dokumenterne er det estimeret, at XKeyscore har været med til at fange 300 terrorister.

Dagens Gossip