Endnu en jysk bank i alvorlige problemer

Østjydsk Bank kommer ud af første kvartal med et underskud på 318 millioner kroner før skat. Banken skal hente 175 millioner for at overleve.

Ledelsen i banken betegner resultatet som "stærkt utilfredsstillende".

Underskuddet betyder nemlig, at banken ikke opfylder det såkaldte individuelle solvensbehov, som Finanstilsynet har fastsat, og dermed kan banken ikke fortsætte, hvis det ikke lykkes at hente nye penge.

Banken skal have en finansiel polstring på 11,7 procent, men efter underskuddet er den kun på 8,7 procent.

Første skridt i redningsplanen er at sælge tre filialer til Arbejdernes Landsbank, fremgår det af regnskabet.

Arbejdernes Landsbank har sammen med lokale investorer desuden lovet at tegne aktier for halvdelen af de 175 millioner kroner, Østjydsk Bank skal rejse.

Banken regner med at kunne opfylde solvenskravet ved udgangen af andet kvartal, skriver den i regnskabet.

Men det kræver, at bankens nuværende aktionærer er klar til at gribe dybt i lommerne og skyde ekstra kapital ind i banken. For de omkring 90 millioner kroner, som Arbejdernes Landsbank garanterer sammen med en række øvrige investorer, er ikke nok.

Baggrunden for det katastrofale resultat i første kvartal er, at banken ikke har haft styr på sin kreditgivning. Finanstilsynet har været på inspektion i banken, og rodet har blandt andet kostet tidligere administrerende direktør Jens Vendelbo jobbet.

Tilbage i februar blev det ellers meddelt, at han fratrådte som led i et generationsskifte, men nu forklarer banken, at fratrædelsen er en konsekvens af, at banken ikke har haft styr på sine udlån.

Det er både mindre erhvervskunder og private kunder, der har givet banken behov for yderligere nedskrivninger på udlån.

/ritzau/

 

Dagens Gossip