Endnu en kæberasler venter det britiske pund

Skrevet af admin

12/07/2016

Dagens topnyheder

Storbritanniens valg om at forlade EU har allerede givet det britiske pund en habil kæberasler. Kollapset er udeblevet, men det lurer, hvis ikke landet kan fortsætte med at lokke investorer til at poste milliarder i investeringer ind over grænsen.

Det skal man, fordi Storbritannien køber langt mere i udlandet, end udlandet køber i Storbritannien. Det gør, at der er et enormt underskud på den britiske betalingsbalance, der skal dækkes.

- Storbritannien har et kæmpe underskud på betalingsbalancen og oven i det et underskud på det offentlige finanser, siger makroøkonomisk analytiker hos Sydbank Kim Blindbæk.

- Så længe, man kan få udenlandske investorer til at gå ind og dække det underskud, så er det ikke et enormt problem. Men på et tidspunkt når man en grænse, for hvornår investorerne synes, det er en god idé.

Investorerne skal da også have et habilt mod på Storbritannien.

Underskuddet på betalingsbalancen var i første kvartal 32,6 milliarder pund - 285 milliarder kroner. I fjerde kvartal var underskuddet på 34 milliarder pund, det laveste niveau siden under Anden Verdenskrig.

De penge skal skaffes ind i landet, hvis man skal kunne købe i udlandet. Underskuddet er frem til nu blevet dækket af, at mange investorer har sat penge i britiske statsobligationer, britiske huse og har investeret i landet.

Men med den totale usikkerhed omkring det kommende farvel til EU kan den strøm af fremmed valuta stoppe.

- Der er en mærkbar fare for, at Storbritannien vil finde det markant sværere at tiltrække udenlandsk kapital. Det kan udløse en krise for pundet, sagde økonom ved IHS Global Insight tidligere på ugen til The Guardian.

Krisen for valutaen vil komme, fordi pundet skal være billigere, før investorer gider at købe det. Det anerkendte magasin The Economist skriver, at underskuddet på betalingsbalancen kan presse pundet helt ned til at koste det samme som en dollar.

- Det er noget, man kommer til at følge i den kommende tid, det er helt sikkert. Der er ikke et stort problem endnu, men det kan komme hurtigt, siger Kim Blindbæk.

Andre måder at komme underskuddet på betalingsbalancen til livs på er at hæve renten, det vil koste økonomien dyrt, eller at mindske efterspørgslen på udenlandske varer markant, hvilket kan udløse økonomisk krise.

/ritzau/