Endnu en officer bekræfter vold mod irakere

Reserveofficer og tidligere militær tolk Jamal Hammoud står nu frem i Ekstra Bladet og fortæller, at oberstløjtnant John Dalby under operation Green Desert fik klar besked om overgreb mod civile irakere.

Dermed bekræfter han den forklaring, som tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard i går stod frem med i Ekstra Bladet.

- Det er ikke rigtigt, når John Dalby siger, han ikke har hørt om overgrebene. Jeg var lige ved siden af ham, da han fik underretningen af eskadronchefen, siger Jamal Hammoud til Ekstra Bladet.

Den 25. november 2004 sidder Jamal Hammoud i en såkaldt fremskudt kommandostation sammen med sin chef, oberst John Dalby, og efterretningsofficer Anders Kærgaard. De befinder sig ca. 500-800 meter fra stedet, hvor 36 civile irakere bliver anholdt.

Under operationen kommer en eskadronchef kørende tilbage i en Piranha-mandskabsvogn og rapporterer til oberst John Dalby.

­Eskadronchefen kommer hen og siger til os 'Det er gået godt, men de irakiske fanger fik nogle ordentlige høvl', fortæller Jamal Hammoud.

- John Dalby og jeg stod lige ved siden af, og vi hørte det klart og tydeligt. Dalby løfter øjenbrynet og siger 'Nå, okay'. Mere skete der ikke.

­­- Der blev taget notits, og så var det det. Der blev ikke grebet ind over for overgrebene eller fulgt op på det, så vidt jeg er informeret, siger han.

30-årige Jamal Hammoud, der i dag studerer og har et civilt job, fortæller også, at den danske bataljon godt kendte til den irakiske politistyrkes rygte.

- Det var politiets elitetropper, og det var af forskellige årsager velkendt, at irakernes behandling af fanger kunne være hårdhændet, siger han.

Den uddannede sprogofficer har også været i bl.a. Afghanistan og Libanon for det danske forsvar.

Han står frem i Ekstra Bladet, fordi han er indkaldt som vidne i den retssag, 11 civile irakere har anlagt mod den danske stat for at have et medansvar i den mishandling, de blev udsat for under og efter operation Green desert.

Ekstra Bladet har hele dagen forsøgt at få en kommentar fra John Dalby, men han er ikke vendt tilbage.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip