Endnu en varmerekord: 2015 måske varmeste år nogensinde

Skrevet af admin

17/12/2015

Dagens topnyheder

Der blev sat endnu en varmerekord i november, som viste, at den globale opvarmning tager til. Og det er næsten givet, at 2015 bliver det varmeste år i verdens nyere historie, siger forskere, som arbejder for den amerikanske regering.

- I sidste måned blev det fastslået, at november var den varmeste i 136 år. Og det står fast, at der syv måneder i træk blev er blevet sat nye varmerekorder, hedder det i den månedlige klimarapport fra Det Nationale Oceaniske og Atmosfæriske Råd, Noaa.

Temperaturerne hen over verdens lande og oceaner var i november 0,97 grader celsius over gennemsnittet for det 20. århundrede.

- Dette var de højeste temperaturer for november i tiden 1880-2015, hedder det med tilføjelsen:

- I år er der blevet sat varmerekorder i ni måneder - deraf syv måneder i træk.

Ifølge rapporten var de første 11 måneder i 2015 de varmeste i en sådan periode ud af alle de år, hvor der blevet foretaget målinger.

- Det meste af kloden er dækket af rekordhøj varme, siger Jake Crouch, som er klimaforsker ved Noaa's center for miljøoplysning.

- På nuværende tidspunkt er vi praktisk talt sikre på, at 2015 vil være det varmeste år nogensinde, tilføjer han.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, kalder klimaaftalen fra Paris sidste weekend for "stor" og takker sine landsmænd for indsatsen.

- I dag kan det amerikanske folk være stolt, fordi denne historiske aftale er en hyldest til amerikansk lederskab.

- Over de seneste syv år har vi transformeret USA til en global leder i kampen mod klimaforandringer, hed det i Obamas udtalelse fra Det Hvide Hus efter at hans kontor i første omgang havde kommenteret aftalen på Twitter.

- Dette er stort: Næsten alle verdens lande har netop underskrevet Paris-aftalen om klimaforandringer - tak til amerikansk lederskab, lød det fra Det Hvide Hus lørdag.

195 lande skrev aftalen under på klimatopmødet i Paris.

Aftalen, der skal træde i kraft i 2020, skal holde den globale temperaturstigning under to grader i forhold til førindustrielt niveau og sigte efter at begrænse stigningen til 1,5 grader.

/ritzau/AFP