Endnu uvist hvorfor hvalerne endte på land

Det sker ofte, at hvaler får forvildet sig ind på det lave vand i Nordsøen. Derfor strander de med jævne mellemrum i Danmark. Hver gang valfarter folk for at se de enorme dyr, der ligger i vandkanten. I denne weekend var det to kaskelothvaler, skriver Berlingske.

Først drev den ene i land, kort tid efter strandede den anden. Hvalerne endte på stranden ved Henne, tæt på Varde, på den jyske vestkyst.

Ifølge biolog og forskningsformidler ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg Charlotte Thøstesen sker det ofte, at hvaler strander ved den jyske vestkyst, langs den tyske vestkyst og i Holland. Det sker, fordi der er meget lavvandet i Nordsøen.

Kaskelothvalerne lever normalt omkring Azorerne, men de unge hanner drager ofte op til området omkring det nordlige Norge i sommerhalvåret.

»Der er to mulige årsager til, at de strander. Den ene er, at de har navigeret forkert og er kommet ind på det lave vand i Nordsøen. Den anden er, at hvalerne er syge. Det får vi først svar på, når de er blevet obduceret,« siger Charlotte Thøstesen.

Det er ifølge hende ikke muligt at redde en strandet hval, selv om den er i live. Man kan ikke skubbe den tilbage i vandet uden at skade den, og skulle det alligevel lykkes, vil den med stor sandsynlighed strande igen grundet den lave vandstand.

Det er også meget svært at dræbe en kaskelothval, fordi den er så stor. Det er ikke muligt at skyde dem, da hvalerne er for store til, at kuglen kan trænge langt nok ind til at dræbe dem. Derfor er man nødt til at vente på, at dyrene dør naturligt. For eksempel ved at de drukner, når det bliver højvande.

Den første af de to hvaler var død, da den blev fundet. Den anden var i live, men Charlotte Thøstesen tror, at den dør ved næste højvande.

Den første kaskelothval blev bjærget i går. Det er vigtigt at få kadaveret på land hurtigst muligt, da forrådnelsesprocessen går hurtigt i gang. Faktisk kan forrådnelsen begynde, allerede før hvalen dør.

Obduktionen vil ikke være offentlig, selv om Fiskeri- og Søfartsmuseet indimellem obducerer dyr foran de besøgende. Obduktionen vil blive foretaget af biologer fra Fiskeri- og Søfartsmuseet bistået af biologer fra andre institutioner i Danmark.

Dagens Gossip