Energi står for en femtedel af Danmarks eksport

Skrevet af admin

24/02/2015

Dagens topnyheder

Energiindustrien i Danmark står for en femtedel af vareeksporten til udlandet og beskæftiger 56.000 mennesker.

Det viser den første undersøgelse af den brede vifte af virksomheder, der tilsammen udgør den danske energiindustri. Det gælder både dem, der producerer og leverer energi, og producenterne af energiteknologi og -services.

Undersøgelsen er lavet af Quartz+Co for DI Energi og brancheforeningen Dansk Energi. Og ifølge de to organisationer bidrager eksporten på 125 milliarder kroner væsentligt til at gøre den danske velfærdsstat mulig.

Energiindustrien udgør en grundpille i eksporten, påpeger branchedirektør Troels Ranis fra DI Energi.

En stor del af indtægterne kommer stadig fra olie og gas, men den del vil falde i de kommende år - og dermed også skattebidraget til statskassen. Til gengæld vokser eksporten af grøn energiteknologi.

- I dag er det sådan, at når udenlandske virksomheder eller lande skal investere i den nyeste energiteknologi, så ser de i stigende grad mod Danmark, siger Troels Ranis.

Når hver femte krone i dansk vareeksport stammer fra energiindustrien, bør politikerne også betragte den som et erhverv, tilføjer han.

- Det betyder, at den store værdiskabelse for Danmark, som industrien leverer for Danmark eksempelvis gennem massiv eksport, bør indtænkes aktivt, når man laver politik i fremtiden, understreger DI-direktøren.

DI Energi har opstillet det mål, at eksporten af energiteknologi i 2020 skal være nået op på 100 milliarder kroner årligt mod 68 milliarder nu.

Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi, mener, at undersøgelsen bør vække opsigt.

- Uanset at lavere oliepriser er en udfordring for den samlede energiindustri, så står virksomheder fra eksempelvis den grønne sektor klar til at bidrage mere, hvis rammerne er rigtige, siger han i en kommentar.

De to organisationer fremlægger undersøgelsen tirsdag eftermiddag.

/ritzau/