Energibranchen jubler over støtte til vedvarende energi

Dansk Fjernvarme og Danske Energi klapper i hænderne, efter at regeringen har meldt ud, at de vil fordoble støtten til forskning i ren energi, så man fra 2020 vil bruge 580 millioner kroner til energiteknologisk udvikling og demonstrationsprogrammer (EUDP).

- Det betyder meget for muligheden for at lave den grønne omstilling i Danmark, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, og derfor roser han regeringen.

- Det var jo meget skuffende, at regeringen i finansloven lagde op til at skære ned på EUDP midlerne, for der er brug for teknologiudviklingsmidler til for eksempel at få varmepumper ind i fjernvarmesystemet.

- Når regeringen nu tilsyneladende kommer med flere penge, kan det hjælpe med at få Danmark den rigtige vej.

Spørgsmål: Hvad kommer I til at ændre på baggrund af dette?

- Det, som det kommer til at betyde, er, at der er udviklingsmidler til for eksempel at få integreret mere strøm i fjernvarmesystemet.

- Der kommer flere forskningsprojekter i gang, og det betyder, at vi vil finde plads til mere af det i fjernvarmesystemet, hvor der ellers var mange udviklere, der ville være gået i stå med de projekter.

Hos Dansk Energi, mener man, at planen rummer rigtigt store perspektiver for dansk vækst, eksport og jobskabelse.

- En fordobling af støtten til forskning og demonstration vil helt sikkert styrke de danske kompetencer og muligheder for få gavn af et voksende marked for ren energiteknologi, skriver Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi, i en pressemeddelelse.

- De næste store forskningsinvesteringer bør blandt andet fokusere på, hvordan vi lagrer elektriciteten og i endnu højere grad får den stadigt grønnere elproduktion ind i transport og varme. Det er her den næste eksportmulighed ligger for Danmark.

Det er USA, der har taget initiativ til projektet, der kaldes "Mission Innovation".

Støtten til energiforskning ligger ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet aktuelt på 292 millioner i gennemsnit for årene 2015 og 2016, og det beløb vil man således søge midler til at fordoble om fem år.

Mission Innovation er både et statsligt og privatfinansieret projektet, og blandt de private investorer er it-milliardæren Bill Gates og Facebook-stifteren Mark Zuckerberg.

/ritzau/

Dagens Gossip