Engell: Borgmestre skader ikke Løkke

Det svækker ikke Lars Løkke Rasmussen som Venstres formand, at flere V-borgmestre roser regeringens dagpengeudspil, som Løkke har kaldt en "lappeløsning".

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det er ikke noget problem for Lars Løkke. Der er dén arbejdsdeling, at han og folketingsgruppen kører den overordnede politik. Så har Venstres mange borgmestre nogle lokalpolitiske interesser, siger Hans Engell.

Han påpeger, at Venstre-borgmestre med lokale interesser ved den jyske vestkyst også pressede Løkke med i energiforliget.

Fredag får statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Jyllands-Posten ros af Løkkes partifæller borgmestrene Bjarne Nielsen, Langeland, Mogens Gade, Jammerbugt, Anny Winther, Rebild, og Kenny Bruun Olsen fra Fredericia.

Venstre får støtte fra hver tredje dansker i meningsmålingerne. Derfor skal det store oppositionsparti vare sig med at føre en for liberalistisk politik, påpeger Hans Engell.

- Løkke og Venstre skal selvfølgelig passe på, at Venstre ikke fremstår som et parti, der er ufølsom overfor de mange mennesker, som ville være kommet i rigtigt store vanskeligheder efter en meget hård indfasning af dagpengereformen, siger han.

Andre følsomme emner for Venstre er offentlig nulvækst og langt færre offentligt ansatte, påpeger Hans Engell.

- De seneste år har Venstres styrke været at gøre Venstre til det brede, favnende folkeparti, som nok har styr på økonomien, men også viser socialt engagement.

- Der er en meget fin balance. Hvis Løkke flytter partiet mod for meget management, så kan det koste stemmer, siger han.

Dagpenge-løsningen, hvor regeringen nu efter måneders pres spænder et sikkerhedsnet ud under tusindvis af arbejdsløse, kan give Thorning en stor niche i forhold til Løkke, mener Hans Engell.

- Regeringens plan er ganske snedigt udtænkt. Thornings problem er, at den kom et halvt år for sent, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip