Engell: Feberredning af boligydelse svækker regeringen

Et rodet forløb, der ender med en feberredning, som efterlader regeringen svækket.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell, efter regeringen tirsdag er blevet enig med de øvrige partier i blå blok om at droppe det kontroversielle lovforslag, som ville spare på boligydelsen til landets pensionister.

- Det har været et kaotisk forløb, og det er stærkt forunderligt, at Finansministeriet ikke på et tidligere tidspunkt har fået det her samlet op og stoppet den krig, der var ved at bryde ud mellem regeringen og Dansk Folkeparti, siger Engell til Ritzau.

Han kalder ministeriets fejlagtige beregninger i sagen for "dybt pinlige", og han undrer sig over, at der ikke er fundet en løsning på sagen tidligere.

- Nu opnår man en feberredning, hvor Dansk Folkeparti får sit, og det samme gør Konservative og Liberal Alliance.

- Så får man et finansieringsbehov, der skal løses i det nye år, og tilbage står et rodet hulter til bulter-forløb, som ikke har styrket regeringen, konstaterer kommentatoren.

Han peger på, at provenuet for besparelsen på 90 millioner kroner i 2016 er et langt mere overskueligt beløb i forhold til den voksende flygtningestrøm, som medfører merudgifter i milliardklassen.

Med tirsdagens aftale har regeringen givet afkald på to af finansieringselementerne i næste års finanslov, ligesom man har sagt ja til at kigge på udligningsbeskatningen på pensioner og affaldsgebyret for virksomheder. To ting, der også kan komme til at koste penge.

Dermed bliver vilkårene ikke lettere for regeringen, når den til næste år skal indlede forhandlingerne om en skattereform, hvor de blå partier i forvejen har forskellige ønsker.

Konservative og Liberal Alliance ønsker lettelser af topskatten, mens både Venstre og Dansk Folkeparti har fokus på bunden.

- Det økonomiske råderum, som regeringen har til skattereform og til andre ting bliver mindre, og det sker i et år, hvor man ved, at økonomien vil være hårdt presset, konstaterer Hans Engell og uddyber:

- Alene udviklingen på flygtningeområdet vil ligge beslag på meget store beløb, og der er også andre udgifter, hvor vi allerede nu kan se, at presset bliver hårdt.

- Dermed bliver det meget, meget svært at finansiere de ønsker, som både Konservative og Liberal Alliance, men også Dansk Folkeparti har på skatteområdet. Så den her aftale gør det bestemt ikke lettere for regeringen at føre økonomisk politik næste år, konkluderer kommentatoren.

/ritzau/

Dagens Gossip