Engell: Forståeligt Thorning ændrer syn på flygtninge

Skrevet af admin

27/10/2015

Mest læste i dag

Der er intet mærkeligt i, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har rykket sig fra sine synspunkter på flygtningespørgsmål, siden hendes kandidatur til posten som FN's flygtningehøjkommissær blev kendt.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det er klart, at hendes udtalelser står ikke særlig godt overens med den linje, hun lagde som dansk regeringschef. Men det mener jeg ikke, man kan bebrejde hende, siger han til Ritzau.

Den tidligere danske statsminister er blandt en række kandidater til den højt profilerede stilling, og i den anledning er ansøgerne blevet bedt om at besvare fem nøglespørgsmål af organisationen ICVA.

ICVA er et globalt netværk af humanitære NGO'er.

I besvarelsen siger Helle Thorning-Schmidt blandt andet, at Europa har kapaciteten til at håndtere de omkring 500.000 mennesker, der på kort tid er ankommet til kontinentet.

- Jeg synes ikke, at det er hyklerisk. Man kan ikke bebrejde hende for at lægge andre betoninger end den stramme linje, hun viste som statsminister. Det er helt forståeligt, lyder det fra Hans Engell.

- Hvis hun under besvarelsen af de her spørgsmål havde sagt de samme ting, som hun gjorde som statsminister, kunne hun lige så godt pakke sammen og droppe sit kandidatur.

Spørgsmål: Er hun så troværdig?

- Hos FN kigger man ikke på, hvordan hun var som statsminister, men hvor hun står nu, og om hun er en god leder.

Ifølge Hans Engell er Helle Thorning-Schmidts chancer for at få posten cirka 50 procent. Det kommer an på, hvad FN-generalsekretær, Ban ki-Moon, kigger på i sin evaluering af kandidaterne.

- Der er to muligheder. Hvis FN vælger en embedsmands til stillingen ser det svært ud for Thorning, men hvis de vælger en politiker, så er hun favorit.

Mindst 14 kandidater havde sendt en ansøgning ved deadline i midten af september, hvor tysk-brasilianske Achim Steiner og italienske Filippo Grandi regnes for stærke modkandidater.

Begge er embedsmænd og en del af FN-organisationen, mens Thorning-Schmidt adskiller sig ved at være politiker.

/ritzau/