Engell: Løkke frygter børnecheck-sag

Skrevet af admin

03/03/2014

Dagens topnyheder

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er bange for at blive fanget på det forkerte ben, hvis han stemmer for et forslag fra De Konservative, der vil tvinge regeringen til at følge den oprindelige danske lov i stedet for EU-retten i sagen om børnechecken.

- Jeg tror først og fremmest, at Løkke er bange for at havne i en blindgyde med denne her sag, siger politisk kommentator Hans Engell.

I et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skrev Løkke søndag, at der er "en vis tvivl om", hvorvidt et forslag fra De Konservative holder vand i EU-sammenhæng.

- Har regeringen juridisk ret i, at Danmark er nødt til at fjerne genoptjeningskravet, fordi det er mod EU-lov, så overtager Lars Løkke det faktum som en mulig kommende statsminister. Venstre er jo ikke et parti, der afviser EU-lovgivning, siger Hans Engell.

Med brevet lægger Lars Løkke Rasmussen op til, at statsministeren sammen med de øvrige partier i Folketinget finder frem til et bredt kompromis, der er "foreneligt med EU-retten".

- Han vil lægge et øget pres på Helle Thorning-Schmidt. I sidste ende er det jo hende som statsminister, der skal prøve at formidle en løsning. Det er så den bold, han med brevet har driblet hen til hende, siger Hans Engell.

Brevet fra V-formanden vækker kritik fra de borgerlige partier. Flere af dem fik kaffen galt i halsen, da brevet blev kendt søndag, da de ikke var blevet underrettet på forhånd.

- Det er dårligt hjemmearbejde. Men problemet er, at Folketinget i denne uge skal tage stilling til forslaget fra De Konservative, lyder det fra Hans Engell.

- Jeg tror, at Løkkes udspil skal ses i det lys, at går Thorning ind og starter nogle forhandlinger, er det her, man skal finde en løsning - og ikke ved at stemme sig gennem det i Folketinget, siger kommentatoren.

I 2010 vedtog den daværende VK-regering og DF et optjeningsprincip, så udlændinge først får den fulde børnecheck, når de har arbejdet to af de seneste 10 år i Danmark.

Men ifølge EU-Kommissionen er det i strid med EU's princip om arbejdskraftens frie bevægelighed.

/ritzau/