Engell: Løkkes løfte om ny folkeafstemning bunder i frygt

Den 3. december skal danskerne til stemmeurnerne for at afgive deres stemmer om retsforbeholdet.

Og det kunne meget vel blive et nej til at omdanne det danske retsforbehold til en tilvalgsordning.

Det mener politisk kommentator Hans Engell i hvert fald, at statsministeren frygter.

Og at det er derfor, Lars Løkke Rasmussen (V) på talerstolen i folketingssalen under åbningsdebatten torsdag gav sin garanti til danskerne om, at Danmark ikke vil blive en del af EU's asyl- og udlændingepolitik uden en forudgående folkeafstemning.

- Hvis Løkke havde været sikker på resultatet, så havde han jo meldt det ud lige fra starten. Så havde det været en del af pakken, da man indgik aftalen, men det var jo før, man stod over for et sammenbrud om den europæiske asylpolitik.

- Den kommende afstemning kommer nemlig til at handle om udlændingepolitik og ikke om europol og strafferet.

- Derfor er Løkke nødt til at give en dobbeltgaranti om en afstemning. Og en garanti mod, at et flertal i Folketinget kan gøre Danmark til et fuldt medlem af samarbejdet.

Men det kommer ikke til at hjælpe ja-siden, at Løkke nu kommer med den her udmelding, mener Hans Engell.

- Store dele af vælgerne har ikke længere tillid til ja-sigerne, og det bunder helt tilbage til diskussionen om euroen. Mange af forudsigelserne er jo ikke blevet til noget, så troværdigheden er væk.

- Det er jo ikke en juridisk forpligtigelse med en afstemning, og derfor er det et forsøg på en feberredning. Men kursværdien i hans garantier er ret lav, og han kommer ikke til at flytte mange stemmer på det her.

Det vil stadig være et dødt løb mellem ja og nej, lyder vurderingen fra Hans Engell.

/ritzau/

Dagens Gossip