Engell: Samuelsens trusler søsætter den perfekte storm

Skrevet af admin

11/01/2016

Dagens topnyheder

Der er tale om en bombastisk start på det politiske år, siger politisk kommentator Hans Engell i kølvandet på Liberal Alliances krav om, at regeringen skal leve op til målet om en skattereform i foråret.

Sker det ikke, vil LA-leder Anders Samuelsen ikke garantere regeringens virke efter grundlovsdag.

- Det her er den perfekte storm, som der er ved at blive bygget op til.

- De stærkt stigende flygtningeudgifter i kommunerne lægger enormt pres på regeringen, og der er formentlig ingen penge til skattelettelser, hvis man skal finansiere udgifter, siger Engell.

Det skal ses i lyset af, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mandag ikke længere vil garantere forhandlinger i foråret, som det ellers er anført i regeringsgrundlaget.

Ifølge finansministeren skal der styr på asyludgifterne, før regeringen er klar til at gå videre til skattereformen.

Finansministeren forsikrede dog om, at der vil komme skatteforhandlinger "senere på året", hvilket fik Anders Samuelsen til at true regeringen på livet.

- Så længe de lever op til regeringsgrundlaget, så er det godt. Hvis de ikke længere gør det, så kan vi heller ikke garantere deres overlevelse, sagde Anders Samuelsen.

Udgifterne vil kun blive større, når asylansøgerne søger om familiesammenføring, hvilket betyder, at flere vil lægge pres på den kommunale velfærd. Derfor forstår Hans Engell godt finansministerens udmeldinger.

Men han mener, at Liberal Alliance er "helt kolde" og stålsatte, når det gælder truslerne.

- Man skal regne med, at han mener alvor. Og det er ekstremt alvorligt for regeringen.

- Regeringen risikerer mistillidsvotum inden sommerferien. Det vil være politisk danmarkshistorie, hvis et blåt parti vælter en blå regering, siger Hans Engell.

/ritzau/