Engell: Succeskriteriet for K-formand er 10-12 procent

Skrevet af admin

07/08/2014

Dagens topnyheder

Søren Pape Poulsen skal på tre måneder gøre sig landskendt, og allerede ved det kommende folketingsvalg skal han sikre De Konservative massiv vælgerfremgang.

Så hårde er arbejdsbetingelserne for Lars Barfoeds afløser i spidsen for De Konservative, vurderer politisk kommentator Hans Engell, der selv har en fortid som konservativ partiformand tilbage i 1990'erne.

- Folketingsvalget bliver den helt store test for ham. Og der vil jeg tro, at målet må være 10-12 procent af stemmerne, siger Hans Engell, som ikke tør gætte på, om det er et realistisk mål.

Den største udfordring for Søren Pape Poulsen bliver at placere De Konservative i forhold til de andre borgerlige partier, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, mener Engell.

- Jeg forventer, at han vil tegne en meget selvstændig uafhængig konservativ linje. Jeg forventer også, at han ret hurtigt vil skabe kant til især Venstre og DF.

- Hvor Lars Barfoed er den der pæne og stilfærdige type, så tror jeg, at vi kommer til at se en mand, der slår hårdere i bordet. Opgaven for Søren Pape Poulsen er jo at gøre sig landskendt på tre måneder. Og det gør man ikke ved at sætte sig hen i hjørnet og sige det samme som de andre, siger han.

Det kom som en stor overraskelse for de fleste - også Hans Engell - at Lars Barfoed onsdag annoncerede sin afgang, og at Viborgs nuværende borgmester, Søren Pape Poulsen skal være afløseren.

Men det vidner om den svære situation, som partiet har stået i i flere år, og som ved det seneste folketingsvalg i 2011 blot resulterede i 4,9 procent af stemmerne, mener Engell.

- Det er en historisk helt uprøvet satsning. I Det Konservative Folkepartis næsten 100 års historie har man aldrig før haft en partileder, som ikke var medlem af Folketinget og som ikke havde nogen Christiansborg-baggrund.

- Og under normale omstændigheder ville man ikke udpege sådan en mand på et tidspunkt, hvor der måske kun er måneder til et folketingsvalg, siger han.

Mens Søren Pape Poulsens store fordel er, at han er et nyt uprøvet ansigt, som har et godt tag på de konservative kernevælgere, så er den manglende landspolitiske erfaring den største ulempe.

- Nu skal han pludselig klare sig i partilederdebatter med Helle Thorning, Lars Løkke og Margrethe Vestager. Et meget professionelt hold af toppolitikere, som i mange år har været med i alle detaljer om forhandlinger. Der skal han på rekordtid sætte sig ind i et meget stort politisk pensum, hvor han ikke må falde igennem.

- Samtidig bygger Christiansborg i høj grad på skrevne og uskrevne regler, og der har han meget at lære, siger Engell.

/ritzau/