Engell: Thorning kan godt gå hårdere til USA

Skrevet af admin

31/10/2013

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) render unødvendigt rundt på listefødder over for USA i sagen om de amerikanske telefonaflytninger af den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, som ikke ser nogen hindringer for, at statsministeren stiller sig lidt mere kritisk over for USA og tilslutter sig de øvrige statsledere i Europa.

- Det har hun bestemt rum til, og det tror jeg sådan set også, at amerikanerne ville forvente, siger Engell og afviser, at det vil slå skår i Danmarks forhold til USA, hvis Thorning gik lidt hårdere til præsident Barack Obama.

Efter det er kommet frem, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA formentlig har aflyttet den tyske forbundskanslers mobiltelefon, er kritikken haglet ned over USA fra flere europæiske statsledere.

Angela Merkel har sammen med Frankrigs præsident, François Hollande, aftalt, at de sammen vil gå i dialog med USA for at komme til bunds i amerikansk aflytningsaktivitet i Europa.

Helle Thorning-Schmidt har dog været mere afdæmpet i sin kritik af stormagten og afvist at deltage i den dialog. Det kommer bag på Hans Engell.

- For en Helle Thorning, der ellers står som en, der gerne vil styrke det europæiske samarbejde, virker det lidt underligt, at hun ikke lægger sig mere på linje med de kritiske røster i EU.

- Men det er hendes prioritering, at hun heller vil være tæt og have et godt forhold med amerikanerne, vurderer Engell.

Enhedslisten kræver svar på, hvordan samarbejdet mellem danske og amerikanske efterretningstjenester forholder sig.

Men ifølge Hans Engell er der ikke noget nyt under solen på den front.

- Selvfølgelig gør vi det. Det har vi gjort siden 40'erne, siger han og påpeger, at så længe vi har fælles interesser, er der grobund for at samarbejde.

Derfor forstår han heller ikke, hvorfor Thorning ikke blot kommer med en generel beskrivelse af samarbejdet.

- Regeringen bidrager til, at der pludselig bliver pisket nogle myter op, som der slet ikke er grund til, siger Hans Engell og påpeger, at dagsordenen rykker sig fra uacceptable aflytninger af Angela Merkel til Danmarks udramatiske samarbejde med NSA.

/ritzau/