Engell: Thorning satser stort på sundhed

Skrevet af admin

18/08/2014

Dagens topnyheder

Det er et stort sats, når regeringen vil i offensiven med sundhed for knap fem milliarder kroner.

Sådan vurderer politisk kommentator Hans Engell det sundhedsudspil, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) sætter i søen ved mandagens visit på Odense Universitets Hospital. Her besøger de en afdeling, som udreder patienter hurtigt.

Ifølge de foreløbige oplysninger om udspillet skal kræftpatienter diagnosticeres hurtigere, mens ufaglærte som udsat gruppe skal forfordeles med et årligt sundhedstjek, og praktiserende læger skal finde patienter i risikogrupper.

- Det er dristigt af regeringen at bruge sundhedspolitik som rambuk i den politiske debat frem til folketingsvalget. Debatten skal handle om, hvordan man kan gå ind for nulvækst og love mere velfærd og bedre sundhed, mener Hans Engell og fortsætter:

- Det skal skabe ideologisk kant til især Venstre og Dansk Folkeparti.

- Men når vi hører ordet "sundhed", risikerer regeringen, at danskerne tænker på Danske Regioners formand, Bent Hansen, (S), fordi det er de fem regioner, der driver sygehusene.

Socialdemokraten Astrid Krag søgte netop som SF's sundhedsminister forgæves at komme i offensiven med sundhed, påpeger Hans Engell.

Nick Hækkerup fremlagde i sidste uge sit udspil om, at sundhedssystemet skal favorisere ufaglærte og andre udsatte grupper, som er mere syge end andre.

- Det gør det svært i debatten om større adgang for de fattigste patienter, at mange vælgere vil vide, hvor indkomstgrænsen præcis skal være.

- Hvorfor skal de, der bidrager mindst til statskassen, rykke frem i rækkerne, mens de, der arbejder og tjener mest, skal rykke agterud? siger Hans Engell.

Desuden er det svært for sygehuse og praktiserende læger at skabe et system, som finder og behandler patienter efter deres skattebillet. Der er langt fra fem milliarder kroner i Finansministeriet til hospitalsafdelingerne, mener han.

- Der er godt nok lang vej. Man skal igennem mange filtre i det system, siger Hans Engell.

/ritzau/