Engell: Usikker dansk Europol-afstemning rykker tætter på

Skrevet af admin

24/06/2016

Dagens topnyheder

Danskerne kommer ikke til at stemme om Danmarks medlemskab af EU ligesom briterne. Det har et bredt politisk flertal på Christiansborg gjort klart. Men vi kan snart komme til at stemme om dansk deltagelse i Europol.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, efter at det fredag morgen står klart, at briterne stemmer sig ud af EU.

- Resultatet vil gøre regeringens forhandlinger om retsforbeholdet endnu sværere. For nu skal hele EU-systemet geares til at forhandle med Storbritannien om deres udtræden. I den fase har de hverken kræfter eller politisk lyst til at skulle give store indrømmelser til Danmark, siger Hans Engell.

Han forventer, at der vil blive ført en "ganske hård linje" fra det EU, der bliver tilbage efter briternes udtræden.

- Det gælder både i forhold til England og i det hele taget i forhold til lande, der har afvigende synspunkter og ønsker særaftaler. Hvis EU skal komme videre, så har de ikke tid til at pleje alle mulige særinteresser, siger Hans Engell.

For Danmark er tiden dog ved at løbe ud, når det gælder deltagelse i det europæiske politisamarbejde.

Hvis ikke Danmark i de kommende måneder får en parallelaftale om Europol i stand efter det danske nej ved afstemningen i december sidste år, så ryger vi næste år ud af samarbejdet.

Det største nejparti, Dansk Folkeparti, har dog åbnet for en ny folkeafstemning alene om Europol. Det skal give dansk politi mulighed for fortsat at være med i den fælleseuropæiske bekæmpelse af kriminalitet på tværs af grænser.

Og en ny folkeafstemning kan meget vel blive resultatet efter afstemningen i Storbritannien, vurderer Hans Engell.

- Men det bliver en vanskelig afstemning. I lyset af briternes beslutning vil Venstre og Socialdemokraterne have en frygt for, at danskerne stemmer nej igen, fordi nejet er blevet populært. Det er en højrisikooperation, siger Hans Engell.

Han forventer, at både statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, i første omgang vil mane til ro efter den britiske afstemning.

Derefter bliver spørgsmålet, om Danmark skal lægge sig på en hård EU-linje sammen med Tyskland og Frankrig - eller hjælpe briterne i forhandlingerne.

- Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen har koordineret deres meldinger. De vil beklage resultatet, men afvente hvad der bliver udkommet af Storbritanniens forhandlinger med EU.

- Danmarks rolle bliver formentlig den hjælpende på sidelinjen, siger Hans Engell.

Det er indtil videre kun Dansk Folkeparti og Enhedslisten, som har talt for en folkeafstemning om dansk medlemskab af EU. Et bredt flertal anført af Socialdemokraterne og Venstre siger nej.

- Resultatet vil gøre den danske EU-debat vanskeligere de kommende år. Thulesen Dahl har sagt, at Dansk Folkeparti går efter at komme i regering efter næste valg. Men det vil nu formentlig blive endnu sværere, fordi afstanden mellem Venstre og DF bliver meget synlig på EU-området, siger Hans Engell.

/ritzau/