Engell: Vestager er vinderen i regeringsrokaden

Der er tre socialdemokrater og en radikal politiker blandt de fire nye ministre i regeringen.

Men det er alligevel De Radikale og Margrethe Vestager, som kommer bedst ud af den store ministerkabale, der er lagt efter SF's udtræden af regeringen. Det vurderer politisk kommentator og tidligere justitsminister, Hans Engell.

- Hvis man ser på holdopstillingen, så synes jeg, at Margrethe Vestager er vinderen i den rokade, der er gennemført.

- Hun har taget nogle ministerier med meget stor pr-værdi, som er meget udadvendte. Og De Radikale har klart købt de bedste ministerposter af de seks poster, som SF efterlod, siger han.

De Radikale har med regeringsrokaden sat sig i spidsen for både Udenrigsministeriet, Socialministeriet og Skatteministeriet, hvor der tidligere var SF'ere på ministerkontorerne.

Dermed kommer man også til at se en regering, der i højere grad er en centrum-venstre-regering, og som i høj grad vil gå efter at lave politiske aftaler ind over midten med de borgerlige partier, vurderer Hans Engell.

- Det er klart, at i og med SF ikke længere er med, så er regeringen rykket til højre. Det kan ikke være anderledes, siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har derimod brugt rokaden til et forsøg på at skabe ro på bagsmækken i den socialdemokratiske gruppe.

- Hvor Vestager har brugt rokaden til at sætte et meget offensivt hold, så har Thorning været mere optaget af at tilgodese trofaste støtter som Magnus Heunicke og Mogens Jensen.

- Det kan give noget mere ro i den socialdemokratiske gruppe. Men det hjælper ikke meget, hvis de dårlige meningsmålinger fortsætter, for så vil folketingsmedlemmerne være dybt bekymret for at miste deres mandat, og så vil kritikken fortsætte, siger Hans Engell.

Det mest offensive kort fra Thorning, er valget af Nick Hækkerup som ny sundhedsminister, mener Engell.

Han tror samtidig, at SR-regeringen vil danne baggrund for et tæt samarbejde mellem de to partier frem mod næste folketingsvalg, hvorimod Socialdemokraterne op til sidste valg lavede fælles politiske udspil med SF.

- Jeg tror, det bliver meget lettere nu for Socialdemokraterne og De Radikale at køre et parløb op til folketingsvalget og lægge en politik frem, der peger frem på den anden side af valget.

- Hvis SF var med i regeringen, så ville de have haft et meget stort behov for at skulle markere sig selvstændigt. Det samme behov har S og R ikke i forhold til hinanden, siger Engell.

/ritzau/

Dagens Gossip