Engelske børn i skole til 16.30 - sommerferien kortes med to uger

Den konservative undervisningsminister, Michael Gove, vil med en ny skolereform lave grundlæggende om på den engelske skole for at sikre, at børnene er mere i skole, lærer mere og forbedrer deres resultater.

Ministeren beskriver den nuværende engelske skoledag, som typisk begynder kl. 9.00 og slutter 15.30, som et levn »fra det 19. århundrede«, hvor Storbritannien - ligesom Danmark - var en landbrugsøkonomi, og ikke som i dag indgår i en benhård global konkurrence om arbejdspladser og økonomisk vækst.

Udover at udvide skoledagen til kl. 16.30 og dermed give børnene en ekstra undervisningstime hver dag, lægger ministeren op til at forkorte den typisk seks uger lange sommerferie til fire uger.

Michael Gove begrunder det med, at asiatiske børn allerede har førertrøjen på, da de går længere tid i skoler og lærer meget mere. Undervisningsministeren vil derfor have den engelske folkeskole til at kopiere skoler i Kina, Hong Kong, Singapore og Vietnam, hvor eleverne opnår højere karakterer i matematik og videnskabelige fag ved at blive stillet over for større krav.

»For at nå samme niveau må vi stille større krav til eleverne, forældrene og lærerne,« siger han. »Skoledage skal være længere, skolesommerferier kortere. Hårdt arbejde er i hjertet af alt for at lykkedes. Og hvis du ser på længden af en skoledag og af en skolesommerferie i England, og vi sammenligner det med den ekstra undervisning og støtte, børn får andre steder, så er vi med i det globale kapløb på en måde, der sikrer, at vi begynder med et betydeligt handicap.«

En kilde i regeringens administration tilføjer i The Times: »Vi kan enten begynde at arbejde lige så hårdt som kineserne, eller også kan vi snart alle begynde at arbejde for kineserne«.

Ifølge Michael Gove vil ikke mindst børn fra fattige familier få gavn af at få mere tid i skolen. I forvejen er der friskoler i England, som har større frihed til at indrette undervisningen end offentlige folkeskoler og derfor har længere skoledage. For eksempel The Ark, en kæde af akademier, der har obligatorisk undervisning fra kl. 8.30 til 16.30 fire dage om ugen, og om lørdagen har hjælpeklasser i matematik og engelsk.

Reformen af den engelske skole kræver en omskrivning af folkeskolelærernes kontrakt, hvilket Gove kickstartede forleden ved at bede om en kulegravning af måden, lærernes arbejdstid er arrangeret på. Ifølge den nuværende kontrakt skal lærere arbejde 195 dage om året svarende til 1.265 timer. Lærernes fagforeninger er i oprør over ministerens udspil, og Michael Gove vedstår lige ud, at han forventer, at lærerne vil gå i strejke.

»Mange af dem er meget lidenskabelige i deres kritik af min model for undervisning,« siger Michael Gove til Berlingske og tilføjer, at han vil »elske« at se en »fagforeningsfri skole«.

The National Union of Teachers (NUT) har også allerede blankt afvist at kreere en slags prøveskole i offentlig regi med undervisning til 16.30 på Michael Goves opfordring. På en nylig konference spillede fagforeningen derimod ud med et krav om nye grænser for, hvordan læreres tid skal fordeles. Lærerne bakkede op om fagforeningens plan om en 35 timers arbejdsuge, der fordeler sig på 20 timers undervisning om ugen – svarende til fire undervisningstimer i klassen hver dag. Ti timer til forberedelse, planlægning og vurdering. Og fem timer til »ikke elev-kontakt« som personalemøder og forældreaftener.

Fagforeningen er bekymret over, at lærerne stilles over for »helt uholdbare« mængder af arbejde. Christine Blower, generalsekretær for The National Union, mener, at Goves »politik er helt ude i hampen« og uden bevis for, at den give bedre resultater:

»Lærere og elever tilbringer allerede flere timer i klasseværelset end i de fleste andre lande og har også nogle af de korteste sommerferier.«

Dagens Gossip