Enhedslisten: Blå blok og S svigter retsstatsprincipper

Socialdemokraterne og de blå partier har lavet en delaftale på udlændingeområdet, der bryder med grundlæggende retsstatsprincipper, mener Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Ikke mindst retten til at komme for en dommer ved frihedsberøvelse. Det er en ekstremt vidtgående aftale, som Socialdemokraterne og højrefløjen har indgået, siger hun.

- Det er dybt betænkeligt, at aftaleparterne vil lade private vagtfirmaer overtage myndighedsopgaver i forhold til asylansøgere, og ikke mindst at man vil give private firmaer lov til at benytte magtanvendelse som fysisk fastholdelse og håndjern.

Aftalen som regeringen og Socialdemokraterne har indgået er en delaftale, der vedtager 13 ud af de 34 forslag, som regeringen kom med fredag.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen har man i nogle af de 13 punkter bevæget sig væk fra noget fundamentalt i en retsstat.

- I princippet er der intet øvre loft over, hvor længe udlændinge kan sidde fængslet uden domstolsprøvelse, siger hun.

Lovforslaget bliver fremsat for Folketinget onsdag. Den korte reaktionstid giver risiko for lovsjusk, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Folketingsmedlemmerne har ikke en reel mulighed for at sætte sig ind i lovforslaget, som er mere end 100 sider langt, siger den politiske ordfører.

- Ligesom det betyder, at civilsamfundet som for eksempel dommere, advokater og menneskerettighedsorganisationer ikke har en jordisk chance for at komme med indsigelser.

/ritzau/

Dagens Gossip