Enhedslisten dropper at stille op til EU-valget

222 stemte for forslaget om ikke stille op, mens 158 stemte for forslaget om at stille op.

Dermed lægger årsmødet, som er partiets øverste myndighed, sig op af den vejledende urafstemning, som blev foretaget blandt Enhedslistens medlemmer tidligere på måneden.

Ved urafstemningen stemte 722 medlemmer ja til, at partiet skal gå ind i europæisk politik, mens 750 sagde nej. 49 stemte blankt, og dermed var der stort set dødt løb.

EU-spørgsmålet splitter i høj grad partiet, og på årsmødet kom en lang række af partiets medlemmer med indlæg fra talerstolen, der enten var for eller imod en selvstændig opstilling af Enhedslisten.

Gruppeformand Per Clausen (Ø) er en af de personer i partiet, der ser stor fornuft i, at både Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten stiller op til europaparlamentsvalget.

Fra talerstolen på årsmødet gentog han sit argument om, at der er flere EU-skeptiske stemmer at hente, hvis begge lister opstilles til valget. Per Clausen mener, at både Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten har en chance for at få et mandat hver.

»Hvorfor skulle vi kæmpe for at få et mandat i stedet for to? Det forstår jeg simpelthen ikke,« sagde Per Clausen.

»Det handler om at styrke EU-modstanden og om at styrke den folkelige kamp mod EU. Det handler også om at styrke det socialistiske alternativ til det, vi ser i EU. Det er det, vi kan opnå ved at Enhedslisten opstiller i et valgforbund med Folkebevægelsen,« sagde han.

Mange medlemmer af Enhedslisten er imod en selvstændig opstilling til europaparlamentsvalget, da de frygter, at det vil tage livet endegyldigt af Folkebevægelsen mod EU. Hovedbestyrelsesmedlem Jakob Lindblom (Ø) mener, at det strider imod partiets DNA at stille op til EU-valget.

»Den selvstændige opstilling er et brud med det DNA, og det svækker kampen mod EU enormt, hvis vi ikke støtter op om Folkebevægelsen mod EU,« siger Jakob Lindblom.

»Hvis Folkebevægelsen mister sit mandat, vil det betyde meget mindre EU-modstand herhjemme,« siger han.

Folkebevægelsen mod EU er lige nu repræsenteret i Europa-Parlamentet ved Søren Søndergaard (Ø) som til næste folketingsvalg stiller op for Enhedslisten.

Dagens Gossip