Enhedslisten efter ROJ TV-dom: Lav terrorlov om

Skrevet af admin

27/02/2014

Dagens topnyheder

Enhedslisten vil have justitsministeren til at revidere terrorlovgivningen, efter at den kurdiske tv-station ROJ TV har fået frakendt sin sendetilladelse af Højesteret torsdag.

Dommen truer pressefriheden og ytringsfriheden i Danmark, mener Enhedslisten, der håber, at ROJ TV vil forsøge at tage sagen videre til menneskerettighedsdomstolen.

- Det kan ikke være rigtigt, at terrorlovgivningen i et demokratisk land skal betyde, at pressen ikke kan levere information frit uden at frygte for retslige konsekvenser, siger retsordfører Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

Den kurdiske tv-station mister sin sendetilladelse, fordi ROJ TV er dømt for at være talerør for den kurdiske arbejderbevægelse PKK, der figurerer på terrorlisterne.

Højesterets dommere har derfor frataget sendetilladelsen oveni bøden på fem millioner kroner, som to tv-selskaber blev idømt i landsretten.

- Terrorloven kan jo åbenbart bruges til at idømme et medie en stor millionbøde og inddrage sendetilladelsen på baggrund af ensidig og partisk dækning, siger retsordføreren.

- Domstolene har i denne sag kun haft mulighed for at gennemgå en meget lille del af ROJ TV’s udsendelser, og derfor er det bekymrende, at sendetilladelsen er inddraget på den baggrund, mener Pernille Skipper.

Enhedslisten påpeger, "at ROJ TV har været stort set eneste informationskilde til en undertrykt kurdisk befolkning".

- Tyrkiet har et meget anstrengt forhold til ytringsfrihed, er blevet dømt adskillige gange ved menneskerettighedsdomstolen, og er det land i verden, der fængsler flest journalister, siger Pernille Skipper.

Derfor måtte kurderne søge deres informationsfrihed ved at placere en tv-station i et andet land. Og derfor har denne dom konsekvenser langt ud over Danmarks grænser, vurderer Enhedslisten.

Forsvarsadvokat for ROJ TV Bjørn Elmquist anbefaler, at hans klienter tager frakendelsen af sendetilladelsen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

ROJ TV sender fortsat tv i dag. Det sker via satellit fra studier i Belgien.

/ritzau/