Enhedslisten er klar med alternativ til krig i Syrien

»Vi forventer, at regeringen i morgen i Udenrigspolitisk Nævn vil bede om opbakning til at gå i krig i Syrien. Vi har et alternativt forslag,« siger forsvarsordfører hos Enhedslisten, Nikolaj Villumsen (Ø), til politiken.dk.

I stedet for en militær løsning ønsker Enhedslisten at få samlet en gruppe af villige lande, som skal sætte gang i en forhandlingsløsning med præsident Bashar al-Assads styre, de mange oppositionsgrupper i Syrien, og med Syriens nabolande i regionen, herunder Tyrkiet, Iran, Libanon, Israel og Jordan.

Danmark skal ikke sende F16-fly eller lignende, men felthospitaler og nødhjælp, og freden skal sikres gennem politisk forhandling og en våbenembargo, mener Enhedslisten.

»Vi vil gerne handle til fordel for civilbefolkningen, der har akut brug for hjælp, og vi vil gerne finde en varig løsning på den forfærdelige borgerkrig i Syrien,« siger han til politiken.dk.

Ifølge Nikolaj Villumsen kan Danmark helt konkret »gøre en kæmpe stor forskel« ved at øge den humanitære støtte til syrerne, som blandt andet Norge har gjort.

»Danmark bør tage initiativ til, at lande, der ønsker en politisk forhandlingsløsning, kommer til at presse på gennem FN, for at der etableres reelle fredsforhandlinger, som der desværre ikke har været i løbet af de sidste to år,« siger Nikolaj Villumsen.

Han opfordrer den danske regering til at sende humanitær hjælp til Syriens nabolande og dermed gøre en forskel for syriske flygtninge der, blandt andet gennem oprettelse af felthospitaler.

Enhedslisten mener desuden, at FNs våbeninspektører i Syrien skal have bedre tid til at undersøge, om der er blevet brugt giftgas i Syrien, og hvem der brugte det. Det skal ifølge Nikolaj Villumsen ske ved at lægge pres på Storbritannien og bede briterne om »at lade være med at indlede bombardementer nu og her«.

»Vi kan ikke bare gå i krig uden at ane, hvad der er op og ned,« siger han til politiken.dk.

Dagens Gossip