Enhedslisten er positiv over for dansk Syrien-bidrag

Enhedslisten er parat til at støtte udsendelsen af et dansk skib og danske specialstyrker til Syrien som en hjælp til at få fjernet og destrueret Assad-regimets kemiske våben.

Men det kræver en klar garanti fra regeringen om, at der ikke er problemer i forhold til folkeretten, siger Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl.

- Vi stiller os meget positive over for selve opgaven. Vi er varme tilhængere af, at vi får fjernet samtlige masseødelæggelsesvåben på den her klode. Det gælder også de kemiske våben i Syrien.

- Vi mener også, at Danmark kan spille en rolle her, men der er en række uafklarede ting omkring folkeretten og kommandovejene, som vi vil have afklaret først, og derfor har vi taget forbehold indtil videre, siger han.

Enhedslisten ønsker blandt andet helt klare forsikringer om, at der er klare aftaler omkring transporten af de kemiske våben gennem andre landes territorier, og at alle aktiviteter i Syrien sker efter aftale med Assad-regimet.

- Man tager militærfolk og sætter ind i et land for at hente våben. Hvis ikke det skal være en invasion, som vil være meget problematisk, så skal det stå helt klart, at det sker efter samarbejde med regimet, siger Christian Juhl.

Han afviser samtidig, at Enhedslisten bevæger sig væk fra partiets tidligere modstand mod enhver militær intervention i Syrien, når man nu lægger op til at støtte udsendelsen af et dansk bidrag.

- Der er en verden til forskel. Det er nærmest det modsatte af at intervenere i borgerkrigen at hjælpe med at få fjernet våbnene og få dem destrueret. Man får konflikten trappet ned, hvorimod et egentligt militært engagement vil være en optrapning.

- En egentlig militær indblanding i selve konflikten er særdeles problematisk og vil kun forværre konflikten. Det har vi sagt hele tiden, og det mener vi stadigvæk, siger Christian Juhl.

Enhedslisten er traditionelt modstandere af brug af militære midler og går ind for dansk udmeldelse af Nato.

I marts 2011 bakkede Enhedslisten op om dansk deltagelse i krigen i Libyen, men mindre end to uger senere trak partiet sin støtte.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip