Enhedslisten: Forskerordning til udlændinge er unfair

Skrevet af admin

29/03/2016

Dagens topnyheder

Enhedslisten sætter spørgsmålstegn ved, om den såkaldte forskerskatteordning overhovedet virker efter hensigten.

Det siger partiets skatteordfører, Rune Lund.

- Vi sætter spørgsmålstegn ved, om denne ordning overhovedet fungerer, eller er det bare en måde at trykke lønnen på det danske arbejdsmarked og give skattelettelser til nogle mennesker, som har en meget høj løn, siger han.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at Jyllands Posten tirsdag skriver, at en rundspørge blandt 12 virksomheder i C20-indekset viser, at antallet af udlændinge på den såkaldte forskerordning i de 12 virksomheder er steget med 70 procent siden januar 2014.

I 2014 blev et bredt politisk flertal enige om at lempe ordningen, og man satte lønkravet for at indgå i ordningen ned til 62.300 kroner i stedet for 70.600 kroner. Enhedslisten var imod lempelsen.

- Ordningen som sådan har vi jo altid været imod. Hvorfor skal disse mennesker have en skatterabat i forhold til tilsvarende højtuddannede folk i Danmark, bare fordi de kommer fra et andet land, siger Rune Lund.

- Argumentet for ordningen er, at ellers kan man ikke få kvalificerede folk til at komme til landet. Men modargumentet må så være, at så må man bare give folk en højere løn. Det er jo sådan det normalt fungerer på arbejdsmarkedet.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv (DE) er man ikke enig med Enhedslisten, da man mener at forskerordningen er afgørende for at få kvalificeret arbejdskraft til Danmark.

- Det er et konkret konkurrenceparameter for virksomhederne. Taler vi for eksempel multinationale virksomheder, så kan de vælge, om de vil have en forsknings- og udviklingsafdeling i Danmark, eller om de vil lægge den i et lønmæssigt billigere datterselskab i udlandet.

En analyse fra Dansk Erhverv fra 2015 viser, at de personer, der udvandrer fra Danmark, i gennemsnit tjener 6500 kroner mere om måneden end de personer, der indvandrer.

Indvandringen har bevæget sig fra 52.915 personer i år 2000 til 86.683 i 2014. Ser man bort fra årene 2003-2005, er der alle år rejst flere ind i Danmark end ud af landet, viser analysen.

/ritzau/