Enhedslisten freder minister trods dyr solcellefejl

Lidegaard informerede ikke Folketinget om hullet i loven, som kommer til at koste flere millioner kroner.

»Den fejl, som ministeren og ministeriet har begået, er, at vi ikke har været informeret i en sag, hvor vi skulle have været informeret, og det kritiserer vi,« siger Enhedslistens gruppeformand og energiordfører, Per Clausen (Ø).

Enhedslisten vil dog ikke være med til at vælte ministeren, da partiet ikke mener, at Martin Lidegaard bevidst har vildledt Folketinget.

»Jeg håber og tror på, at det er sidste gang, vi ser ministeren optræde på den måde. Det afgørende er nu, at vi får genetableret et tillidsfuldt samarbejde med ministeren og ministeriet, så vi kan gå videre med at sikre, at solceller også fremadrettet kommer til at spille en vigtig rolle i den danske energipolitik,« siger Per Clausen.

På et samråd torsdag beklagede Lidegaard fejlen og understregede, at han ikke har haft intentioner om at misinformere eller tilbageholde informationer om hullet i loven. Fredag beskrev Berlingske Business, hvordan interne arbejdspapirer fra ministeriet viste, at embedsmænd i ministeriet diskuterede hullet forud for vedtagelsen af loven.

»Det er ikke et forsøg på at forholde Folketinget informationer. Vi har fejlvurderet betydningen af information. Det har jeg og mine embedsmænd gjort, og vi beklager. Det må ikke gentage sig,« sagde Martin Lidegaard og stillede efterfølgende følgende spørgsmål til de ivrige journalister:

»Hvorfor i alverden skulle jeg have en interesse i ikke at lukke det hul? Hvis jeg havde vidst, at det var der, havde jeg selvfølgelig lukket det.«

Fejlvurderingen betyder, at staten har givet tilskud til meget store solcelleanlæg stik imod lovens intentioner om, at der skulle etableres flere små anlæg. Det kommer til at koste et sted mellem 43 og 85 millioner kroner årligt i ti år at lukke hullet i loven med en overgangsordning, der dog ikke kommer til at belaste statskassen.

Det skyldes, at der er tale om penge, der allerede var afsat i solcelleaftalen, fremgår det af et notat, som Klima-, Energi- og Bygningsministeriet har sendt til partiernes ordførere.

Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt (V), er tilfreds med udvalgets »rigtig store næse« til ministeren, men sagen stopper ikke her, understreger han.

»På udvalgsmødet fik vi i dag præciseret, at der er virksomheder, som har søgt om at få tilskud til at lave de her meget store anlæg, og som har fået ministeriets godkendelse. Det er vi nødt til at grave yderligere i, så vi ikke risikerer, at de virksomheder lægger sag an mod staten og dermed ender med at give staten yderligere tab,« siger Lars Christian Lilleholt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip