Enhedslisten har misforstået Bødskovs bødelov

Enhedslistens stemmer bliver tungen på vægtskålen, når justitsminister Morten Bødskov (S) skal have gennemført sin ændring af færdselsloven. En ændring, som betyder, at bilejere automatisk får en bøde, hvis bilen bliver taget for en mindre fartovertrædelse.

Men Enhedslisten er efter alt at dømme ikke er klar over rækkevidden af det betingede objektive ejeransvar, som er det centrale stridspunkt i loven.

Ifølge trafikordfører Henning Hyllested (EL) er uskyldige bilejere efter hans opfattelse beskyttet i kraft af muligheden for at gå i retten.

- Hvis der foregår en normal domstolsprøvelse med bevisførelse, og man kan bevise, at man ikke har ført bilen, så bliver man ikke dømt. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig andet, siger Henning Hyllested til Ritzau.

Men virkeligheden overgår Henning Hyllesteds fantasi. Lovforslaget er skruet sådan sammen, at en bilejer kun kan slippe for en fartbøde, hvis en anden person over for politiet tilstår at have kørt bilen.

Netop det har affødt kritik fra en lang række fronter, blandt andet præsidenterne i Østre og Vestre Landsret

Peter Trudsø fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater bekræfter over for Ritzau, at Hyllesteds forståelse af loven ikke stemmer overens med den juridiske virkelighed..

- Selv om du kan udpege den person, som er på billedet, og han så nægter sig skyldig, så står ejeren stadigvæk med aben, siger Peter Trudsø.

- Landsforeningen finder en sådan retstilstand yderst betænkelig, ligesom det findes betænkeligt at overlade til ejeren eller brugeren at få en person til at erkende forseelsen for selv at slippe for ansvaret, siger han.

Forslaget blev torsdag behandlet i Folketinget, og her lød meldingen fra Henning Hyllested, at Enhedslisten vil stemme for. Partierne i blå blok er imod, og derfor bliver Enhedslistens stemmer afgørende.

Spørgsmål: Hvis det forholder sig sådan, at man ikke vil blive frikendt i retten, selv om man kan bevise, at en anden har ført bilen, vil I så stadig stemme for?

- Det er da klart, at når du nu siger det her, så er det da et af de spørgsmål, jeg vil stille ved udvalgsbehandlingen, siger Henning Hyllested.

/ritzau

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip